Afbeelding
Foto: Pixabay

Familierechtadvocaten: piek in echtscheidingen na de coronacrisis

Actueel 144 keer gelezen

De coronacrisis heeft de headlines geclaimd in de meeste nieuwsberichten en dat is logisch. Het is namelijk iets dat ons allemaal treft en bezighoudt. Op dit moment zijn veel mensen bezig met het plannen van de toekomst. Bijvoorbeeld door te kijken naar de mogelijkheden van een bestaande lening oversluiten (of kijken of een persoonlijke lening afsluiten mogelijk is na de pandemie), alvast kijken naar de opties om een andere baan te zoeken, al dan niet met om- of bijscholing tijdens de coronaquarantaine, of het zoeken naar een vakantiebestemming wanneer de situatie eindelijk weer 'normaal' is. Maar niet alle plannen hebben een voorspoedige of gelukkige achtergrond, zo laat de vereniging van Familierechtadvocaten (vFas) weten.

Zij voorspelt dat het aantal echtscheidingen een flinke piek zal laten zien wanneer de coronacrisis achter de rug is.

Vanwaar de voorspelling?

De advocaten hebben nu al een stijging gemerkt in het aantal vragen rond alimentatie. Maar dat is niet de enige achtergrond voor de voorspelling van vFas. De pieken in het aantal echtscheidingsaanvragen liggen normaliter na de zomervakantie en de kerstvakantie. De periodes waarin de partners op elkanders lip zitten – máár dit zijn periodes waarin ook veel ondernomen kan worden met het hele gezin.

Dat is tijdens de quarantaine niet of nauwelijks mogelijk. Dat betekent dat irritaties oplopen, storend gedrag een enorme factor wordt en mensen hun partner écht leren kennen. Maar een echtscheiding aanvragen op dit moment, dat is geen handige zet. Het vinden van woonruimte is zo goed als onmogelijk en uit huis stappen en naar verschillende vrienden gaan voor de nachten tot de crisis achter de rug is, dat is ook geen goede tussenoplossing.

Houd het leuk en claim de ruimte voor jezelf

Het is niet altijd pais en vree in elk huishouden. Dat hoeft ook niet, maar besef goed dat 24/7 elkaar op de lip zitten geen goed uitgangspunt is. Neem daarom de ruimte die je nodig hebt, ook wanneer je vanuit huis werkt voor je baas. Spreek bijvoorbeeld een aantal uren af die jullie voor jezelf hebben, zoals een aantal uren gamen 's avonds, of het kijken van je favoriete serie of film op een vast moment. Op die manier heb je even de tijd voor jezelf en dat zorgt voor veel minder spanning tussen jou en je partner. Al is samen dingen ondernemen in veel relaties ook een prima oplossing om de sfeer goed te houden; dat kan een spelletje zijn, of het compleet renoveren van de keuken om maar iets te noemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant