De paar bomen die er nog staan bieden een treurige aanblik
De paar bomen die er nog staan bieden een treurige aanblik Foto: Wil van Balen

Vroegtijdige kap groen bij Rubberfabriek

Actueel 1.537 keer gelezen

Hellevoetsluis - Een aantal weken geleden kwamen de bewoners van een van de woningen aan de Triathlonweg terug van vakantie en zagen tot hun verbazing dat bijna al het groen was weggesnoeid op het terrein tegenover hun huis.

"Tijdens onze vakantie is op het terrein van de Rubberfabriek een kaalslag geweest. Zo goed als alle bomen zijn gerooid. De Rubberfabriek heeft dit stuk grond verkocht en de projectontwikkelaar gaat, zoals het er nu naar uitziet, begin volgend jaar huizen bouwen", vertelt een van de bewoners. "Wij zijn niet op de hoogte gesteld van de voorgenomen kap. Ook mijn buren wisten van niks."

Bij navraag bij gemeente Hellevoetsluis kwam de volgende reactie van een woordvoerder: "Voor het project bij Helvoet moet bodemonderzoek plaatsvinden. Begin maart werd duidelijk dat voor een gedeelte van het Helvoetterrein het bodemonderzoek niet volledig was uitgevoerd. Dat kwam omdat op dat gedeelte van het terrein een gronddepot aanwezig was, dat volledig was overwoekerd door bramenstruiken, klimop en ander opschot*. "

"Ook van dit gronddepot was niet bekend wat de exacte samenstelling was. Daarom heeft de ontwikkelaar bosschage verwijderd om bij de grond te kunnen. Bomen waarvoor een kapvergunning nodig zou zijn, zijn niet verwijderd. Sterker nog, voor deze bomen wordt bekeken of deze in het nieuwe plan gehandhaafd kunnen blijven." Het verwijderde opschot valt ook niet binnen een hoofdboomstructuur, nevenboomstructuur of hoofdgroenzone zoals beschreven in het beleid van de gemeente Hellevoetsluis.

Bosschages
De gemeente heeft gesproken met de projectontwikkelaar over de beperkte communicatie naar de omwonenden met betrekking tot het verwijderen van de bosschage wat volgens de woordvoerder in het vervolg beter afgestemd moet worden. *opschot zijn zijtakken of spontaan groeiende bomen en struiken die niet zijn geplant en die verwijderd moeten worden om de structuur van de boom te behouden.

Voor het broedseizoen
"Dat er rubber in de grond zit, dat snapt iedereen, daar is volgens mij geen bodemonderzoek voor nodig. Dat zagen wij zelf toen wij hier 16 jaar geleden kwamen wonen", geeft dezelfde bewoner aan. "En ik snap niet dat ruim een jaar van te voren de bosschages en bomen gekapt moeten worden, net voor het broedseizoen. Het is zo verschrikkelijk zonde, want er zaten zo ontzettend veel vogels en vleermuizen. En de bomen hadden rustig nog een jaar kunnen blijven staan totdat de bouw begint volgend voorjaar."

"Op televisie zijn er campagnes dat er minder stenen en meer groen moet komen in verband met de verandering van het klimaat. Hier in Hellevoetsluis worden alle groene plekjes maar bebouwd."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant