Nu ouderen langer thuis moeten wonen, neemt de druk op de zorg toe.
Nu ouderen langer thuis moeten wonen, neemt de druk op de zorg toe. Foto: Pixabay

Wordt de thuiszorg onderbetaald? Zorgen bij PvdA fractie...

Actueel 504 keer gelezen

De fractie van de PvdA heeft maandag schriftelijke vragen gesteld over de beloning van werkers in de thuiszorg in Hellevoetsluis en welke normen daarbij worden gehanteerd.

Wirwar van regelgeving
Voor raadsleden is het lastig om overzicht te bewaren in de wirwar van regels die de Wmo kent. Allereerst mag men zich afvragen of gemeenten voldoende geld krijgen van het Rijk om de Wmo uit te voeren. Veel gemeenten zijn al geconfronteerd met tekorten.

Positie thuiszorgmedewerkers
Indertijd stelde toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn een Algemene Maatregel van Bestuur voor de Reële kostprijsberekening op. Dit was nodig, omdat veel gemeenten bij aanbestedingen vooral oog hadden voor het drukken van de prijs en daardoor de positie van de thuiszorgmedewerkers verslechterde.

Maatwerk wordt bemoeilijkt
Met deze maatregel worden thuiszorgmedewerkers beschermd tegen uitbuiting. Ook is erop dit moment veel discussie over het abonnementstarief voor de eigen bijdrage in de Wmo. Waar die eigen bijdrage eerst afhankelijk was van inkomen en vermogen, heeft dit kabinet voor een vast bedrag gekozen. Hierdoor hebben gemeenten minder mogelijkheden om te sturen op de toegang voor laagbetaalden van de ondersteuning. Ook het leveren van maatwerk wordt hierdoor bemoeilijkt.

Eindjes aan elkaar knopen
Veel thuiszorgmedewerkers werken zich een slag in rondte, sommigen lijden onder stress en slagen er maar net in om aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen. En dat terwijl er steeds minder tijd is voor de cliënten die afhankelijk zijn van thuiszorg.

Reële kostprijs
De thuiszorg wordt door gemeenten volgens Europese regels aanbesteed en de WMO verplicht gemeenten een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit te vinden. Met de Algemene Maatregel van Bestuur 'Reële prijs WMO 2015' en de daarop geënte VNG handreiking uit 2017 kunnen gemeenten een reële kostprijs vaststellen.
Vragen aan het college
Daarom vraagt de PvdA aan het college van burgemeester en wethouders of zij het bericht 'Strijd tegen onderbetalende gemeenten in de thuiszorg' kent en of Hellevoetsluis voldoet aan het Besluit Reële prijs WMO 2015. Ook vraagt men zich af hoe er getoetst is of de inschrijvende partij inderdaad een reële prijst hanteert, en wat is de reële prijs die betaald wordt door de gemeente Hellevoetsluis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant