Afbeelding

100e fiets uitgedeeld aan minima door Fietsrepair Voorne Putten

Actueel 1.413 keer gelezen

Hellevoetsluis - In februari 2018 is de Fietsbank, gevestigd in de Kledingbank aan de Brielsestraatweg, gestart met het uitdelen van fietsen aan mensen met een minimum inkomen. "Op 21 januari van dit jaar hebben wij de honderdste fiets uitgereikt aan een mevrouw uit Brielle."

Hiermee is de doelstelling van de groep Fiets Repair voor het jaar 2018 gerealiseerd. Dit was mogelijk omdat vele bewoners van Voorne-Putten hun gebruikte fietsen ter beschikking hebben gesteld. "Met het uitdelen van fietsen willen wij mensen letterlijk en figuurlijk activeren. Als de mens zijn mobiliteit vergroot, vergroot hij ook zijn sociale mogelijkheden is de gedachte achter de Fietsbank en zodoende kan ook eenzaamheid een sociaal isolement worden bestreden", geeft een van de vrijwilliger Frans Sikken aan.

"Mensen mogen bij ons uit twee à drie fietsen mogen kiezen. Bij het uitdelen van een fiets vroegen we de nieuwe eigenaar steeds waarom hij of zij een fiets wilde hebben en hoe hun huidige sociale situatie er uitzag. Hun antwoorden (die wij volstrekt anoniem hebben vastgelegd) waren zeer divers en bepaald niet rooskleurig, de armoede op Voorne-Putten werd duidelijk zichtbaar. Tot ons genoegen waren de mensen over het algemeen blij met hun fiets. Er was een mevrouw die spontaan begon te huilen toen zij de fiets in ontvangst nam. Zij was ons zeer dankbaar en vertelde dat zij lange tijd gebukt ging onder schulden en vele jaren zich niets heeft kunnen permitteren."

Daartegenover waren enkele mensen die de beschikbare fietsen niet mooi genoeg vonden en ontevreden vertrokken. De Fietsbank/Fiets Repair repareert ook fietsen voor genoemde doelgroep en stimuleert jongeren hun fiets zelf te repareren, één en ander in het kader van het bevorderen van een duurzame samenleving.

Het komende jaar wil de groep Fiets Repair minimaal 150 fietsen uitreiken. De groep krijgt evenwel geen enkele subsidie en kan uw hulp in elke vorm daarom ook goed gebruiken. Zo blijven ze op zoek naar gebruikte fietsen die zij kunnen opknappen.

Maar er is meer. "Ons probleem is dat wij niet over voldoende opslag- en werkruimte beschikken. De kledingbank in Hellevoetsluis heeft voor ons slechts een beperkte ruimte beschikbaar en daarom zoeken we naar een grotere ruimte op Voorne", geeft Frans Sikkes aan.

Ook zijn mensen met "handige" handen voor de opknap- en reparatiewerkzaamheden zeer welkom. Inwoners van Voorne-Putten die een fiets ter beschikking willen stellen voor de Fietsbank kunnen bellen met 0620362520 of 0181-414703.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant