Burgemeester Junius helemaal in haar rol als brandweervrouw
Burgemeester Junius helemaal in haar rol als brandweervrouw Foto: Wil van Balen

Interview met Milène Junius over Burgemeester Undercover

Actueel 467 keer gelezen

Burgemeester Junius ging afgelopen zomer undercover voor het programma Burgemeester Undercover van SBS 6. Dit vonden wij natuurlijk de uitgelezen kans om de burgemeester een paar vragen te stellen over haar rol in dit programma en over de maatregelen die genomen zouden worden om brandveiligheid onder senioren te vergroten.

Hoe was het om aan dit programma mee te werken?
"Ik moet zeggen dat ik er een beetje huiverig voor was. Ik vroeg me af hoe er hier een goed verhaal van gemaakt zou kunnen worden, maar dat is goed gelukt. Je geeft de regie uit handen, SBS6 bepaalt wat in de uitzending komt of dat nu positief of negatief is, maar ik heb de opnames als heel positief ervaren. Het is natuurlijk voor de goede zaak om deze problematiek op de agenda te zetten. Volgens mij is dat goed gelukt, mede dankzij de inwoners van Hellevoetsluis. Wij wisten natuurlijk van de voren niet hoe mensen zouden reageren en welke informatie we zouden krijgen, maar het was heel nuttig."

U was goed vermomd als brandweervrouw en maatschappelijk werkster.
"Nou ja, toch niet zo goed, want jullie fotograaf Wil van Balen herkende mij toch." Dat was een hilarisch momentje uit het programma. "Het was best vreemd om vermomd rond te lopen. Ik ben geen natuurlijk actrice, maar wel nieuwsgierig."

Er werd ook kritiek geuit; de burgemeester kan beter de straat op gaan. Wat vindt u daarvan?
"Het een sluit het ander echt niet uit. We moesten een onderwerp kiezen en dit houdt mij na de brand in de Gruttostraat en de Buiten-Veste bezig. Natuurlijk ga ik ook gewoon de straat op en spreek de inwoners van Hellevoetsluis bij verschillende gelegenheden. Op het winkelcentrum trof de cameraploeg heel toevallig iemand bij wie ik vorig jaar aan tafel had gezeten naar aanleiding van mijn verzoek tijdens de Nieuwjaarsreceptie om kennis te maken met de inwoners van van Hellevoetsluis."

Zijn er inmiddels al stappen ondernomen?
"Er zijn nog geen concrete plannen omdat we eerst de uitzending wilden afwachten. We hebben inmiddels wel contact gehad met Woonzorg. We hebben overleg met de brandweer over hoe we een calamiteitenplan kunnen maken voor de seniorencomplexen. Hoe gaan we daar mee om in Hellevoetsluis? De toegezegde woningcheck door de brandweer met een gratis rookmelder voor 65 plussers zal begin volgend jaar worden ingezet." Mochten mensen als sneller in aanmerking willen komen dan kunnen ze contact opnemen met de gemeente. Ook zullen informatieavonden over brandveiligheid in seniorencomplexen door de brandweer worden geïnitieerd waarschijnlijk met koffie met gebak. "Ik vind het belangrijk als bestuur dat je het niet alleen zegt maar ook doet."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant