Afbeelding

Schuld en Boete

Actueel 554 keer gelezen

Het was een boeiende raadsvergadering, vorige week donderdag, die eigenlijk best voor negen uur afgelopen had kunnen zijn.

Het enige agendapunt waarover werd gesproken was door de gemeenteraad toegevoegd aan de agenda en dat ging natuurlijk over het rapport van de kwartiermeester. Een rapport dat door iedereen lovend werd beoordeeld, maar voor dat geld mocht het ook best goed zijn.

Het rapport wijst op meerdere punt schuldigen aan en die kritiek op de projectdirectie werd door de raad nog eens dunnetjes over gedaan. 'Ik voel me belazerd en boos' zei Mieke Bakker van D66 en vrijwel alle andere fractievoorzitters deelden die kritiek. Het werd een scherpe veroordeling die uitmondde in een uiteindelijk unaniem gesteunde motie waarin het college werd opgedragen per direct alle werkzaamheden om tot een WVO te komen te stoppen. Daan Dankaart (PvdA) weigerde eerst voor de motie te stemmen omdat hij deze stap liever met de drie gezamenlijke gemeenten had genomen, maar zwichtte uiteindelijk voor het argument dat de drie gemeenteraden in het Voorns Beraad wel samen verder gaan op weg naar één gemeente Voorne.

In zo'n gemeente is natuurlijk maar één burgemeester en één gemeentesecretaris nodig. Mogelijk komt daar ook het vier jaar lang ruziemaken en vertragen vandaan alhoewel ook personen elkaar niet erg mogen. Iets wat - volgens de kwartiermaker - in lagere ambtelijke regionen niet of veel minder het geval is. Grappig en zelfs enigszins pikant is het maken van een vergelijking tussen het rapport van de kwartiermaker en het eindrapport van waarnemend burgemeester Erik van Heijningen. De overeenkomsten zijn talrijk en ook van Heijningen noemde 'onwil' en 'gebrek aan draagvlak' als oorzaken. Veel nieuws is er dus eigenlijk niet behalve de conclusie dat vier jaar lang tijd en -veel- geld verspild is aan een proces dat steeds verder in het slop raakte.

Ik deel de conclusie van een katholiek raadslid dat het 'Mea Culpa' uit de Eucharistieviering in de vergadering volledig ontbrak. Wat ook niet echt duidelijk werd was wanneer een volledige fusie in zou kunnen gaan. Daar bestaat een duidelijke regel over: een half jaar voor of een half jaar na gemeenteraadsverkiezingen, zodat 2023 de eerste mogelijkheid is. Overigens bestond in de Tijden van de VOC, wat het CDA graag als voorbeeld stelt, het schandblok nog als straf..

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant