De kerk werd 1891 in gebruik genomen, de boom werd in 1936 geplant
De kerk werd 1891 in gebruik genomen, de boom werd in 1936 geplant Foto: Anton Huber

Tachtigjarige boom moet wijken voor inrichting nieuw Kunstplein

Actueel 728 keer gelezen

Volgens overgeleverde verhalen plantte in de herfst van 1936 de toenmalige pastoor in regen en wind een kleine den die uitgroeide tot de oudste den, met de meeste dennenappels van Hellevoetsluis

Leo Blok - foto Anton Huber

De den groeide. En nabij de door de kerk beschermde den, groeiden ook hele generaties kinderen op bij de naast de kerk gelegen Mulo/Mavo school. De boom achter het fietsenhok maakte deel uit van hun leven en geschiedenis. En het was dan ook niet voor niets, dat op het voor een miljoen aangelegde Kunstplein de kunstenaar een plekje overliet voor de boom en zijn lange geschiedenis.

Maar ideeën over kunst veranderen en nu zal op korte termijn worden begonnen met de herinrichting van het plein wat wederom een miljoen zal gaan kosten. Maar in die plannen wordt geen rekening gehouden met de boom. In die plannen is de boom slechts een sta-in-de-weg en dus werd ruim een maand geleden aan kapvergunning verleend voor de ondertussen 82-jarige boom.

Nadat dit bekend werd ontstond er onrust bij oud-leerlingen van de Mulo en verschillende historici over de kap van de boom. Er zijn zelfs een aantal mensen van plan zich aan de boom vast te laten ketenen als de kap echt doorgaat. Een vestingbewoner verzuchtte: "Wat heeft deze gemeente toch tegen bomen?'" Meerdere mensen zochten al contact met het gemeentehuis over de voorgenomen kap. Daar waar kunstenaars ruimte zagen om kunst hand en hand met geschiedenis te laten gaan, missen de plannenmakers van nu blijkbaar het inzicht om die inpassing te kunnen maken. Terwijl er toch zeker mogelijkheden te bedenken zijn om zowel het plein te herinrichten als de boom daarin een functie te geven, bijvoorbeeld met een bord met de geschiedenis.

Kapitaalvernietiging|
In 2001 ontwierp Jan-Hein Daniëls het bestaande Kunstplein dat na aanleg een miljoen bleek te kosten. Zeventien jaar later wordt het weer afgebroken. In de praktijk was het plein alleen een prestigieus kunstwerk dat verder alleen uit lege ruimte bestond. Dat mag je kapitaalvernietiging noemen. Nu moet voor -alweer - een miljoen een en ander worden afgebroken en heringericht.
In het nieuw in te richten gebied zal 'de auto slechts te gast zijn' volgens de plannen. Ook blijken de plannenmakers een voorkeur voor het Engels te hebben. Zo schrijft men over een 'shared space' waar ook gewoon gedeelde ruimte had kunnen staan. Mogelijk kan de voorgenomen kap van de boom worden teruggedraaid en wordt het Kunstplein een mooie plek waar iedereen gedeeld plezier van heeft en blij van wordt.

Bij de gemeente Hellevoetsluis waren tot gisteren geen geluiden bekend die wijzen op bezwaren tegen het kappen van de boom. De gemeente gaat bij de herinrichting uit van de duidelijke 'vergroening' met meer bomen en bloembakken .Het aanpassen van het plein voor het Cultuurhuis en een deel van de Opzoomerlaan is een groot project waar men al geruime tijd mee bezig is. Het maakt onderdeel uit van het stap voor stap aantrekkelijker maken van de historische Vesting van Hellevoetsluis.

Balans
In het ontwerp van het Cultuurplein is gezocht naar een betere balans tussen verharding en groen. Het is nu nog vrij kaal, hoger gelegen plein met veel steen. Maar dat gaat veranderen in een sfeervolle omgeving met meer groen. Er zal dus een veelvoud groen teruggebracht worden met kwalitatief hoogwaardige beplanting, waaronder bomen en een waterelement. Dit komt de leefomgeving en de sfeer in het gebied ten goede.

Deze specifieke boom maakt, volgens de gemeente geen onderdeel uit van de waardevolle bomenlijst in de gemeente en is bovendien overwoekerd met klimop die de boom op termijn helemaal verstikt. Er is een afweging gemaakt met advies van de groenopzichter en de groenbeheerder. Er is toen gekozen voor het vervangen van de boom door nieuw groen, passend in het ontwerp.

Overleg
In de aanloop naar dit ontwerp voor het Cultuurplein zijn de belanghebbenden in het gebied (Ondernemers Affuitenloods, Watertoren, Cultuurhuis en omwonenden) betrokken. In de sessies waarin de plannen besproken werden, is de boom natuurlijk aan de orde gekomen. Tijdens de sessies heeft geen van de partijen aangegeven dat de boom een cultuur-historische waarde zou hebben op deze plek. Ook is verschillende keren gesproken met de vertegenwoordigers van de RK Kerk en Pastorie, die aangaven er geen probleem mee te hebben als deze boom en de bomen voor de pastorie en naast de kerk worden vervangen door nieuwe bomen die gezond zijn en in het beeld van het nieuwe plein passen. Naar aanleiding van de bewonersavond (voorjaar 2018) waar de boom ook niet in het ontwerp was opgenomen, zijn geen reacties ontvangen tegen het kappen van de boom. Ook in het kapvergunningentraject (19 juni 2018 is de kapvergunning verleend) zijn er geen bezwaren ontvangen.

De gemeente heeft tijdens het gehele traject geen signalen ontvangen van mensen die er bezwaar tegen hebben dat de betreffende boom wordt vervangen door andere bomen. De gemeente vraagt degenen met bezwaar zich alsnog te melden, zodat men de bezwaren van deze inwoners kan horen, en een toelichting op het plan kan geven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant