De eerste Turkse vrouw in de gemeenteraad van Hellevoetsluis...
De eerste Turkse vrouw in de gemeenteraad van Hellevoetsluis...

De Nieuwkomers: Ummuhan Özogul-Basin - fractie Inwonersbelang Hellevoetsluis

Actueel 1.160 keer gelezen

Aan haar naam valt al af lezen dat ze niet uit De Betuwe komt, maar haar oorsprong in Turkije heeft. Op haar zesde jaar kwam ze - met haar moeder - naar Nederland.

Haar vader werkte hier toen al, en het gezin kwam in Amersfoort terecht. Toen haar vader ernstig ziek werd en terugging naar Turkije, ging de toen 14 jarige Ummuhan met haar moeder mee om haar vader te verzorgen. Daardoor kon ze haar school in Nederland niet afmaken en in Turkije werd ze door haar moeder naar de Koran school gestuurd waar de leerstof vooral uit kookles en naailes bestond. Een opleiding tot huisvrouw eigenlijk.

De liefde bracht haar tenslotte naar Hellevoetsluis terug, waar ze trouwde en 3 kinderen kreeg die inmiddels 33, 28 en 26 jaar zijn. Ze begon - zoals zoveel Turkse vrouwen deden - te werken bij de GEBU, toen nog aan de Industriehaven. Omdat ze uitstekend Nederlands sprak viel ze op en kreeg ze het advies om haar schoolopleiding die ze in Nederland begonnen was, af te maken. Op haar 30e haalde ze alsnog haar diploma en werd ze voor de Turkse gemeenschap een soort van vraagbaak en tolk tegelijk.
Dat resulteerde in een actieve rol in de samenleving o.a. als voorzitter van de Turkse Vrouwen Commissie waar ze activiteiten als thee-ochtenden en kooklessen organiseerde. De thee-ochtenden zijn nog steeds elke dinsdagmorgen en iedereen is welkom. De kooklessen beginnen in oktober weer en worden - juist door Nederlandse vrouwen - goed bezocht. De Turkse keuken is immers veel breder dan kebab en shoarma. Juist vegetarische gerechten nemen een voorname plaats in. Door samen te praten en samen te koken leer je elkaars cultuur kennen en begrijpen. Het bevorderen van één samenleving ziet ze dan ook als een belangrijke taak, waarbij ook het beheersen van het Nederlands een belangrijke factor is.

IBH
Ze koos voor IBH omdat ze vindt dat een lokale partij met veel verschillende inbreng het beste zorg kan dragen voor de belangen van de Hellevoeters. Ze ziet zichzelf niet specifiek als een raadslid dat voor de Turkse belangen opkomt. 'Ik ben er voor alle Hellevoeters en probeer wel duidelijk te maken wat gemeentelijke beslissingen precies betekenen. Ze voelt zich juist daarom goed thuis bij IBH als intermediair tussen verschillende groepen in de samenleving.
Werk
Werken heeft ze altijd gedaan en doet ze nog. Na de GEBU bij een winkel op het Evertsenplein, later bij Luveto en bij de gemeente Westvoorne als invalkracht. Daarna bij het administratiekantoor Nobel en Smit tot ze werd gevraagd om terug te komen bij de gemeente Westvoorne waar ze nu een vast contract kreeg.

Doelen
In de gemeenteraad maakt ze zich sterk voor minderheden en dat varieert om er voor te ijveren dat het 'damesuurtje' in het zwembad weer terugkomt, zodat ook islamitische vrouwen weer kunnen zwemmen tot aan de zorg voor oudere en eenzame mensen. Ook onderwijs heeft haar interesse. De conclusie dat Ummuhan in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het positieve imago van de Turkse gemeenschap in Hellevoetsluis wordt zeker ook de Turkse mannen gedeeld. De eerste Turkse vrouw in de gemeenteraad van Hellevoetsluis...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant