Afbeelding

Barry Grootveld

Actueel Een gesprek met... 1.816 keer gelezen

Op zijn 8e begon Barry's liefde voor muziek toen hij bij een drumband ging. Nu, 43 jaar later, is hij frontman van zijn ska reggae band Peen! "Ik voel me ondertussen wel een Hellevoeter en geloof dat ik mijn stempel heb gezet." Vorig jaar vierde hij zijn verjaardag op 22 maart nog in Barbiertje, uiteraard mét een optreden.

Barry (51) is een geboren Rotterdammer en is op zijn 15e in Hellevoetsluis komen wonen. Na jaren in Hellevoetsluis te hebben gewoond is hij in het rustige Nieuwenhoorn gaan wonen met zijn gezin. Barry is getrouwd met bloemist Monique samen hebben ze twee dochters Esmay en Noa. Dochter Esmay loopt op dit moment stage bij Zuidwester. En ook Noa wil na haar examen een opleiding in de zorg gaan doen.

Slagwerker
"Na de drumband ben ik lessen gaan volgen op de Rotterdamse muziekschool, daar heb ik goed leren drummen. Als slagwerker speel ik alles; van drumstel, vibrafoon tot klein percussie. Later heb ik de mavo voor muziek en ballet gedaan. Ik had de mogelijkheid om door te gaan op het conservatorium maar dat wilde ik toen niet. Ik wilde liever gaan werken en centen verdienen. Daar heb ik later wel spijt van gehad. Ik ben als loodgieter aan de slag gegaan en dat doe ik nu nog steeds.

Kiss
"Op jonge leeftijd had ik nog geen voorkeur voor muziek totdat een paar vriendjes met Kiss aankwamen. Dat vond ik geweldig. Ik kocht alle platen, hing posters aan de muren, pikte boekjes waar ze in stonden; alles deed ik ervoor. Toen ik later met andere muzikanten in aanraking kwam kreeg ik een bredere smaak. En nu heb ik eigenlijk geen voorkeur. Ik vind zoveel muziek leuk: metal, country, Nederlandstalig noem maar op. Ik kan alles waarderen, niet dat ik het per se mooi vind, maar ik waardeer het wel.

Peen
In 2006 richtte hij Peen op daarvoor speelde hij bij No Way Out in Hoogvliet als drummer. "Drumstelletje in de auto en dan ging ik weer. Peen speelt covers van onder meer Madness, The Specials, Peter Tosh en Westbound Train. We treden door het hele land op onder andere in de Achterhoek, Brabant, Flevopolder en natuurlijk ieder jaar in Barbiertje, het Tintefeest en Wallenpop.

"Ik hou ervan mensen het naar de zin te maken. Energie geven en twintig keer die energie terugkrijgen, daar doe je het toch voor? Het is een leuke bijverdienste maar voor de centen hoef je het niet te doen. Voor mijn werk in de installatietechniek reis ik van Amsterdam tot Terneuzen. De wekker gaat altijd heel vroeg om 4.45 uur want we beginnen om 07.00 uur. Als we 's woensdagavond oefenen met de band dan ben ik rond 23u thuis, dat zijn pittige dagen."

Blazers & zo
"Peen is geen band maar een instituut. Het is een komen en gaan van muzikanten; het belangrijkste is dat de kwaliteit voorop blijft staan. We hebben een harde kern die altijd blijft. Iedere woensdagavond oefenen we in Mach. "We hebben vier blazers; Jeroen op trombone, Kees op trompet, Jan op tenorsax, Danielle op altsax. Dan hebben we nog Marco gitaar, Ton toetsen, Stefan drums en Frank op de bas. De blazers geven extra sfeer aan onze muziek."

"Ik heb ooit twee jaar lang niets aan muziek gedaan, maar dat was geen goed idee. Je kunt dan je ei niet kwijt op een gegeven moment kruip je tegen de muren op. Toen ben ik maar weer begonnen."

Met de bus naar Paradiso
Toen de vorige zanger van Peen in 2010 stopte, werd Barry uitgedaagd het over te nemen. En dat doet ie goed, want als Peen optreed is het altijd feest. De ludieke naam Peen is door de vorige zanger verzonnen. "Het is misschien een belachelijke naam, maar wél een naam die blijft hangen", vertelt Barry. "Te belachelijk om te vergeten." Als zanger heb ik het nu veel makkelijker dan als drummer. Ik hoef alleen nog maar een microfoon mee te nemen en klaar! Met Peen hebben we in Paradiso gestaan en in 013 in Tilburg. Met drie bussen vol met aanhang zijn we naar deze concertzalen afgereisd. Paradiso is dé poptempel van Nederland en dan loop je daar waar de groten van de wereld hebben opgetreden dat maakt wel indruk."

Johnny B. Goode
Waar Peen ook speelt; het wordt gegarandeerd een knalfeest. Ze spelen zelfs weleens het dak eraf op een bruiloft of bedrijfsfeest. "We hebben een aantal benefietconcerten gegeven voor ALS, kanker en taaislijmziekte.Voor Team Leo (ALS) hebben we een benefiet gedaan en een privé concert gegeven in Mach. Die man kon niet meer lopen en niet meer praten, maar wij konden hem nog een keer blij maken met onze muziek. Dat was mooi, maar ook moeilijk. Het nummer Johnny B. Goode van Peter Tosh heb ik niet meer helemaal kunnen zingen, zo greep het me aan. Muziek is sentiment en ik ben een gevoelig mens."

Helemaal los
"Van nature ben ik niet iemand die op de voorgrond treed. Maar als ik ga zingen; dan moet er wat gebeuren natuurlijk want je bent het gezicht. En dan ga ik ook echt los. Ik laat mensen meebeleven wat ik beleef. Ik krijg zóveel energie van een optreden. De adrenaline stopt pas de volgende dag."

Wallenpop is erfgoed
"Dat de Buffel subsidie krijgt okay, het is een stukje erfgoed, maar je mag niet vergeten wat er nu gebeurt. Wallenpop is óók een stukje erfgoed. Dit is voor de Hellevoeters zelf. De laatste jaren was ik de host van Wallenpop en het gaat me aan het hart dat dit festival niet meer is. Dat doet gewoon pijn. Wallenpop en Hellevoetsluis dat was één noemer. Er komen zelfs vrijwilligers voor dit festival uit de Achterhoek.Ik heb al zoveel mensen gesproken die verontwaardigd zijn dat het festival niet meer doorgaat. Veiligheidsplannen die de vrijwilligers moeten uitvoeren zijn onder hand hele boekwerken. Na het incident in Hoek van Holland werden de veiligheidsmaatregelen voor festivals aangescherpt. Er zijn op Wallenpop nooit problemen geweest."

Wallenpop werd onlangs niet meer haalbaar verklaard door de organisatie, maar daar lijkt toch weer wat beweging in te zitten om dit oer-Hellevoets festival doorgang te laten vinden als er meer subsidie kan komen.

Wat zou je willen veranderen in Hellevoetsluis?
"We hebben hier een muziekcultuur. Er zijn ontzettend veel muzikanten, maar dat wordt niet begrepen en niet gezien bij de gemeente. Er zou meer gedaan moeten worden voor deze muzikanten."

Wat mag er niet veranderen?
"De muziekcultuur in Hellevoetsluis mag echt niet veranderen. Muzikanten zijn gevoelige, creatieve mensen; anders kan je geen muziek maken. Dus help ze met het beleven en het in stand houden van muziek in Hellevoetsluis. Je ziet aan de ondernemersvereniging in de Struytse Hoeck dat er ook echt wat wordt gedaan, die maken er wat van. En dat mag ook niet veranderen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Assassin's Creed. Dit is niet alleen een game; er is een hele serie boeken, heel gaaf."

Je mag een straat naar iemand noemen; naar wie?
"Naar Jan Vossems onze drummer die een paar jaar geleden is overleden. Je merkt pas als iemand wegvalt hoeveel iemand voor je betekent. Ik mis hem nog altijd."

Wat is jouw diepste wens?
"Ik hoop dat mijn dochters een goed leven krijgen. Misschien een cliché, maar dat is niet voor niets."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant