Zwarte schimmel achter een badkamerwandje
Zwarte schimmel achter een badkamerwandje

Cruysenhoek: bewoners zijn vocht en schimmel meer dan zat

Actueel 1.706 keer gelezen

In 1976 wordt er een nieuw wooncentrum opgeleverd in Nieuw Helvoet; de Cruysenhoek. Dit wooncomplex van 108 woningen, was bestemd voor bejaarde bewoners. Inmiddels is het een complex voor 55+ers. Hoe blij men er toen mee was, zo ontevreden zijn de huidige bewoners 41 jaar later.

Ab Niewold is zo'n bewoner. "De huidige staat van dit complex is echt een drama, vooral wat betreft het vocht en de daaruit voortkomende schimmel" vertelt hij, "en dat is ook goed te merken aan mijn gezondheid. Ik ben hier in 2012 komen wonen en ben hard achteruit gegaan. En ik ben niet de enige hoor. Ik knok al jaren hoor tegen dit probleem. Zo heb ik ervoor gezorgd dat er drainering is gelegd. Hele plassen stonden er buiten voor de deur. Zelfs de gemeente al eens gebeld voor zandzakken. Nu ligt er drainering; 30 cm diep, werkt niet. Voorheen had ik 17 cm water in mijn kruipruimte staan waardoor m'n parket helemaal verrot was en het huis heel vochtig. Nu staat er 3,5 cm, is nog teveel. Een kennis van mij die in het hoofdgebouw woont heeft gaatjes laten boren in de wandjes in zijn huis, staat vingerdik het schimmel achter. Hier op de hoek bij de buren staat de schimmel achter het bankstel. En zo zijn er nog heel veel voorbeelden van mensen met foto's als bewijs.

Woonzorg heeft nu plannen om te verbouwen. In principe juichen we dit als huurders natuurlijk van harte toe, maar dan moeten er wel nuttige dingen gebeuren, zoals het vocht en schimmelprobleem verhelpen. Nee dan gaan we nieuwe brievenbussen plaatsen en een nieuwe ingang maken. Daar worden onze problemen niet beter op. Bij de keuken willen ze de raampjes eruit gaan halen en dichtmaken. Dan kunnen we dus helemaal niet meer luchten, daar krijg je dan een roostertje voor terug. Daar kan ik dus niks mee.

Pak eerst die glazen wandjes buiten eens aan. Dat lekt als de neten. Als het geregend heeft staat er gewoon water in de gang. Ik heb hier vochtvreters gehad in de gang voor mijn huis, van die machines. Kon ik 3 keer per dag die bak legen die er in staat".

Ab heeft het al heel vaak opgenomen als lid van de bewoners commissie met verhuurder Woonzorg. "Maar hoe vaak ik al niet heb gehoord ja hoor we nemen het mee, of u hoort nog van ons. Zelfs toen ik samen met een kennis een enquête heb gehouden onder de bewoners en een zeer ruime meerderheid is bijvoorbeeld tegen het eruit halen van de raampjes zijn; wordt niks mee gedaan. Dus vandaar dat ik nu mijn verhaal via jullie wil doen. Er wordt hier heel veel ja gezegd en niks gedaan". De kennis van Ab is zelfs bij de huurcommissie geweest. "Moet je nog 25 euro betalen ook om je verhaal te doen. En dan zeggen ze uiteindelijk we kunnen weinig voor je doen behalve 30% van je huur afhalen. Ja daar hebben we dus niks aan want ook voor 30% minder wonen we nog steeds in beschimmelde, vochtige woningen". We lopen met Ab nog langs wat andere bewoners die ook met hun verhaal komen en daarbij foto's laten zien van de schimmel in hun woningen. Het probleem is groot in de hele Cruysenhoek.

Woonzorg was tot nu toe nog niet bereikbaar voor commentaar.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant