Afbeelding

Handbal is hot in Nederland en bij Helius

Actueel 139 keer gelezen

Hellevoetsluis- Heel Nederland heeft de handbalsport in de armen gesloten nadat het vrouwenteam van Nederland tijdens het wereldkampioenschap in Denemarken een geweldige, wervelende show met klinkende uitslagen heeft gegeven tegen China, Angola, Zweden, Cuba, Polen, Frankrijk, wederom Polen en voor 16.000 uitzinnige toeschouwers in de volgepakte hal in Herning pas in de finale sneuvelde tegen een weergaloos Noorwegen.

Dan Rolandus

'We hebben met een mannetje of zeventig in ons clubgebouw de Breakout met jong en oud genoten van een fantastische wedstrijd waarin Noorwegen een maatje te groot was, maar wij met z 'n allen trots waren op onze meiden', gaf Danielle van der Meijden (op de foto staand vierde van rechts) daarmee aan dat het handbal in Nederland vele harten heeft gewonnen, gewoon "hot" is. Wie kent de meiden van coach Henk Groener niet. De fenomenale keepster Tess Wester, de fraaie treffers van Michelle Goos, Nycke Groot, Yvette Broch en Estavana Polman alsmede speelsters als Kelly Dulfer, Sanne van Olphen, Angela Malestein, Danick Snelder, Debbie Bont en Martine Smeets, die na haar hamstringblessure, in de finale tegen Noorwegen haar klasse nog eens mocht demonstreren. 'Nederland is nu handbalgek, iedereen springt erop, TV, de media, je ziet het op facebook. Ik was afgelopen weekend op een keepersdag bij VOC in Amsterdam en daar kwam het jeugdjournaal zelfs op af. Het WK met het Nederlands team was een ware promotie en kan de handbalsport in Nederland zelfs ten goede komen', stelde de voormalige doelvrouwe van Helius. 'Mooi waren de verre uitworpen van keepster Tess Wester naar Michelle Goos, die het vervolgens meteen afmaakte. Zo had ik als keepster bij Helius, weliswaar op een veel lager niveau, een gelijke klik met Roos van der Linde. Dat liep perfect.' Danielle van der Meijden, die sinds heugenis het doel verdedigde van het damesteam van Helius en daarin ondermeer onder het bewind van coach Leopold Foussom uitkwam in de top van de eerste klasse, hoopt dat de handbalgekte binnen de gemeente Hellevoetsluis zal doorpakken bij de jeugd en wellicht ook bij de senioren.

Inspiratiebron
'De meiden van Oranje hebben met veel kracht, techniek en vooral snelheid hele sportkantines vol gespeeld. Ik hoop dat de prestaties van het nationale team op het WK een ware inspiratiebron voor de handbalsport is geworden, dat wij bij de club ook een bepaalde aantrekkingskracht zullen krijgen en mee kunnen profiteren. De impuls van Nederland op het WK zou veel sporters kunnen enthousiasmeren om handbal te gaan spelen. Handbal is een superleuke sport dat alles in zich heeft. Wij mogen niet klagen voor wat betreft de aanwas van jeugdleden. Wij proberen bij Helius de handbalsport te promoten op de scholen, organiseren op het sportcomplex De Fazant ook jaarlijks een schoolhandbaltoernooi waaraan zo 'n vijfhonderd kinderen aan deelnemen. We houden er elk jaar een aantal jeugdleden aan over.' Terwijl de mannen van Helius uitkomen in de landelijke hoofdklasse, daar is de hoofdmacht van het vrouwenteam van Helius opgeheven. Helius had in de eerste klasse een geweldig team met speelsters als Roos van der Linde, Leenke de Blaije, Claudia Donohue-Pape, Prianka Donohue, Manon Degenkamp en doelvrouwe Danielle van der Meijden. 'We hebben het hoogst haalbare geprobeerd vast te houden, maar diverse spelers zochten een andere uitdaging of zijn gestopt, dus hebben we het team uit de competitie genomen. Het zou mooi zijn als wij weer enkele damesteams op de been kunnen brengen om een volwaardige competitie te kunnen spelen', sluit de Hellevoetse, die zich als vrijwilligster op vele fronten inzet voor de club, af. 'We hebben nog wel een recreantenteam van zo 'n zestien speelsters. Komen er een stuk of vijf meiden bij, dan kunnen we twee teams op de been brengen. De ambitie binnen de club is toch om weer een prestatieteam op zondag in competitie te brengen. We hebben een talentvolle jeugd, maar de B-jeugd (14 tot 16 jaar, DR) zal eerst via de A-jeugd moeten doorgroeien naar de senioren. Dat is dus nog even wachten. Daarom zou het mooi zijn als we een aantal nieuwe damesleden mogen begroeten. Het WK, met Nederland op een uitstekend podium, heeft heel wat teweeg gebracht. Ik hoop dat wij als club daar ook een graantje van mee mogen pikken', aldus Danielle van der Meijden.

Uit de krant