een grote bloedende wond op de rug van de zwaan
een grote bloedende wond op de rug van de zwaan

Dierenambulance redt zwaargewonde zwaan.

Actueel 188 keer gelezen

Afgelopen woensdag werd de dierenambulance van de dierenbescherming gestuurd naar de Ebstroom in Hellevoetsluis, waar een zwaargewonde zwaan in de sloot zou zwemmen.

Daar aangekomen troffen ze, een complete zwanenfamilie, vader, moeder en 5 jongen, aan. Vader zwaan had een grote bloedende wond op zijn rug. De eerste vangpoging met de zwanenhaak mislukte. Vervolgens werd  de hele familie met zachte dwang naar het einde van de sloot te gedreven om hen daar te proberen, uit het water te lokken. Met hulp van enkele buurtbewoners, die hun broodvoorraad hadden aangesproken de zwanen familie voorzichtig op het droge gelokt, waarna het uiteindelijk lukte vaderzwaan te vangen. Hij bleek een behoorlijk bloedende wond op zijn rug te hebben en was waarschijnlijk aangevallen door een hond.Moeder zwaan en de jongen werden van de wal weer in de sloot geplaatst en vader zwaan snel naar De Vogelklas Karel Schot gebracht, waar de wond ontsmet en verzorgd zal worden. Hopelijk kan hij weer snel bij zijn familie worden terug geplaatst.

Hondenbezitters, houdt uw hond alstublieft aan de lijn, zeker als er een zwanenpaar met jongen in de buurt is. De ouders zullen eerst de jongen verdedigen voor ze het water invluchten en zijn zo een gemakkelijke prooi voor uw huisdier. Dier in nood:  bel de dierenambulance van de dierenbescherming  09001120000 het alarmnummer voor Voorne Putten, Rozenburg en de Maasvlakte.

Bron: Dierenbescherming Rijnmond

Duidelijk is te zien dat er een flinke hap van de rug en het staartdeel is genomen

Uit de krant