Afbeelding

Detectieonderzoek bij Groote Dok Oost

Actueel 171 keer gelezen

Tijdens heiwerkzaamheden bij Groote Dok Oost voor de aanleg van de nieuwe kademuur is in maart een lege granaathuls van voor de Tweede Wereldoorlog gevonden. Uit voorzorg zijn de werkzaamheden stilgelegd en in opdracht van de gemeente is daarop een vooronderzoek uitgevoerd naar de mogelijke aanwezigheid van niet geëxplodeerde conventionele explosieven (CE). Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse oorlogshandelingen in Hellevoetsluis hebben plaatsgevonden. Hierdoor is de kans aanwezig dat tijdens werkzaamheden explosieven worden aangetroffen. De werkzaamheden worden vanaf maandag 26 augustus hervat, waarbij er eerst een dieptedetectie-onderzoek in en rondom het water aan het Groote Dok Oost wordt uitgevoerd om mogelijke explosieven op te sporen.

Werkzaamheden aan land en op het water
Aangezien de aanwezigheid van explosieven in de bodem en grond gevaarlijke situaties kan opleveren voor de personen die het werk uitvoeren, wordt er zorgvuldig onderzoek in de bodem uitgevoerd. In het water en een deel van de grond langs de kade worden metingen verricht met magnetische velden, om zo de mogelijke aanwezigheid van metaal te kunnen registreren. Deze werkzaamheden starten ter hoogte van het Pomphuys en verplaatsen zich richting de woningen aan de Timmer Werf. De firma Van den Herik voert dit onderzoek uit.


In het water worden de metingen vanaf een schip of ponton uitgevoerd. Ter voorbereiding op het detectieonderzoek op het land worden in week 35 (de week van 26 augustus) grondverzetwerkzaamheden verricht door Van den Biggelaar. Het onderzoek neemt circa vijf weken in beslag en wordt uitgevoerd met alle vereiste veiligheidsmaatregelen, waardoor de veiligheid van omwonenden niet in het geding is. De verwachting is dat het gebied na het onderzoek wordt vrijgegeven, zodat kan worden overgegaan tot de verdere realisatie van de kade aan het Groote Dok Oost. Als er geen verdachte objecten worden waargenomen, start aannemer Van den Biggelaar aansluitend op het dieptedetectie-onderzoek met het aanbrengen van de damwand en de verankering voor de nieuwe kade, eveneens vanaf het Pomphuys richting de woningen aan de Timmer Werf.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant