Afbeelding

Geen vierde wethouder tot verkiezingen

Actueel 89 keer gelezen

Tijdens een persconferentie maandagmiddag heeft fractieleider Rien Kap van IBH openheid van zaken gegeven over de vervanging van de binnenkort vertrekkende wethouder Jorriena de Jongh. Dat gebeurde in aanwezigheid van de fractievoorzitter van de VVD, Aart Jan Spoon en de beide IBH wethouders.

Kap gaf aan dat na lang overleg besloten is om voor relatief korte resterende tijd tot de verkiezingen, geen nieuwe wethouder aan te stellen. Omdat wethouder De Jongh geen aanspraak maakt op wachtgeld, maar meteen in haar nieuwe baan begint, levert dat de gemeente Hellevoetsluis een besparing op van ongeveer 50.000 euro. Die besparing is theoretisch nog hoger omdat een nieuw te benoemen wethouder, nog een aantal jaren recht zou hebben gehad op wachtgeld. Ook de inwerktijd van minimaal 3 maanden voor een nieuwe wethouder heeft bij de beslissing meegespeeld. Het belangrijkste argument, zo gaf Rien Kap aan, was echter dat in deze tijd van bezuinigingen het onverantwoord is om dit geld niet te besparen: ‘Het is in het belang van Hellevoetsluis.’ Wethouder de Jongh vertelde dat dit wel een extra inspanning voor de overige drie wethouders betekent, maar dat het college daar al ervaring mee heeft opgedaan tijdens de afwezigheid van wethouder Roza. Hoe de nieuwe portefeuilleverdeling er uit gaat zien is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat ook waarnemend burgemeester Erik van Heijningen een aantal extra taken op zich zal nemen.

Overeenstemming
Ook coalitiepartner VVD is gelukkig met de genomen beslissing. Fractievoorzitter Spoon verzekerde de aanwezige pers dat de goede samenwerking tussen de twee partijen niet onder druk zal komen te staan en dat bij een college van drie waarin de VVD één stem meer heeft, de mening van IBH net zo zal worden behandeld als altijd. ‘Dat heet collegiaal besturen en elkaar vertrouwen’. Ook vanuit de IBH gelederen bleek dat vertrouwen ruimschoots aanwezig. De uiteindelijke beslissing om het zo te gaan doen, is dan ook unaniem genomen, verklaarde Kap. Verder nieuws over een nieuwe kieslijst voor de verkiezingen wordt pas later in het kaar bekend, mogelijk in september.

Gemeenteraad besluit
Het besluit van de IBH fractie – hoewel het gesteund wordt door coalitiepartner VVD – is daarmee nog geen raadsbesluit. Volgens artikel 39 van de gemeentewet kiest de gemeenteraad in geval van een vacature in het college er voor om die al dan niet op te vullen en zo ja door wie. Dat maakt het in theorie mogelijk dat de gemeenteraad alsnog een vierde wethouder wil, maar die kans is wel erg klein. Rien Kap gaf aan het begin van de persconferentie wel aan dat IBH over een drietal geschikte kandidaten beschikt om de vacature in te vullen, maar dat men met dit besluit ook wel laten zien dat zij echt het belang van Hellevoetsluis voor ogen hebben. Mogelijk zal dit ook een volgend college leiden tot een hernieuwde discussie over het aantal wethouders.
Blok & van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant