Afbeelding

Rondleiding verdedigingswerken

Actueel 71 keer gelezen

Op zondag 7 april 2013 is de eerste rondleiding van dit jaar over de kustbatterij van Hellevoetsluis, georganiseerd door stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tijdens deze rondleiding wordt duidelijk gemaakt hoe Hellevoetsluis haar verdedigingswerken gebruikte om de vesting Holland te verdedigen

Als gevolg van de Vestingwet werd de vesting van Hellevoetsluis in 1879 gemoderniseerd en werd er een kustbatterij aangelegd die zijn gelijke in Nederland niet kent. We nemen u mee over de kustbatterij langs de voormalige opstelplaatsen voor het enorme 24 cm geschut en geven u uitleg over werking, nut en noodzaak.
Hierbij dalen we ook af in de caponnière, een object waar het torpedostation zich bevond met twee kanonkazematten voor de flankverdediging. Uiteraard nemen we ook een kijkje in de kazerne Haerlem waar de kustartilleristen hun onderdak vonden en waar de restauratie ervoor gezorgd heeft dat een aantal mooie elementen weer in oude staat zijn hersteld. Daarbij nemen we een kijkje in een van de kelders van de kazerne. De restauratie in inmiddels geheel afgerond. Het grondwerk is inmiddels ook gereed. Er wordt nog wel gewerkt aan een lichtplan en aan het planten van bomen en struiken. Vragen over de restauratie zullen ook, waar mogelijk, beantwoord worden. De rondleiding start om 13:00 uur. Er is beperkt plaats en daarom is aanmelden via e-mail noodzakelijk. U kunt daarvoor een bericht sturen naar rondleiding@fronttaal.info. Na aanmelding ontvangt u meer informatie. Op 5 mei is de volgende maandelijkse rondleiding van 2013. Meer informatie is te verkrijgen op de site van de stichting www.fronttaal.info.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant