Afbeelding

Mededeling Waarborgfonds

Actueel 112 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het Regeerakkoord (Rutte II) zorgt al een tijd voor veel opschudding op de woningmarkt. De daarmee samenhangende heffingen voor woningcorporaties lopen op tot zo’n 2 miljard euro per jaar, wat grote gevolgen heeft voor de financiële positie van corporaties.

Het Regeerakkoord (Rutte II) zorgt al een tijd voor veel opschudding op de woningmarkt. De daarmee samenhangende heffingen voor woningcorporaties lopen op tot zo’n 2 miljard euro per jaar, wat grote gevolgen heeft voor de financiële positie van corporaties. De volgende klap voor de corporaties komt van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Vorige week op 22 november is bekendgemaakt dat het WSW vanaf 2014 niet meer garant staat voor nieuwe leningen aan corporaties. Volgens het fonds heeft de corporatiesector niet voldoende geld meer om rente en aflossingen te betalen.

Gevolgen voor Maasdelta Groep
Maasdelta Groep is een financieel gezonde corporatie en had de gevolgen van het Regeerakkoord al doorgerekend in de begroting en de planvorming van alle voorgenomen nieuwe projecten. Deze konden ongewijzigd doorgang vinden. Maar door de recente ontwikkelingen bij het WSW is er grote onzekerheid ontstaan of in de toekomst nog leningen kunnen worden afgesloten om de benodigde investeringen te doen.

Gedwongen maatregelen
Onder invloed van de uitgangspunten van het Regeerakkoord en door de onverwachte bekendmaking van het WSW maakt Maasdelta alsnog noodgedwongen ‘een pas op de plaats’ en is helaas genoodzaakt een aantal nieuwe projecten abrupt in de koelkast te zetten. Pas wanneer er duidelijkheid is over de benodigde garanties voor nieuwe leningen (die door het WSW worden verstrekt) en er voldoende financieringsmogelijkheden zijn voor investeringen, zal Maasdelta deze projecten weer kunnen oppakken. De projecten die door deze maatregel geraakt worden zijn onder andere: Maassluis: Sluispolder-West/ Binnenstad, Spijkenisse: Hart van Groenewoud, Hellevoetsluis: Parnassiaflats en Molshoek.

WSW
Corporaties zijn voor het aantrekken van leningen grotendeels afhankelijk van het WSW. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) zorgt ervoor dat woningcorporaties tegen gunstige rentetarieven geld kunnen lenen. De WSW verstrekt garanties aan de financiers (banken). De garantie van het WSW geeft de financiers die leningen verstrekken aan woningcorporaties een solide zekerheid. Corporaties kunnen hierdoor tegen zo laag mogelijke kosten, sociale woningbouwprojecten en maatschappelijk vastgoed bouwen. De besparing die de corporaties zo realiseren scheelt de huurder gemiddeld 35 euro per maand.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant