Afbeelding
Foto's Wil van Balen/video Peter Heine
Video

Bewoners Hulp Verleners oefenen in Buiten Veste

vr 27 sep 2019, 11:26 Actueel 301 keer gelezen

Hellevoetsluis - Donderdag 26 september om 14.04 uur ging het brandalarm af in gebouw Buiten Veste aan de Wetering. Het alarm betrof een woning op de 2e etage.

De BHV'ers (Bewoners Hulp Verleners) trekken hesjes aan, pakken hun portofoons, verdelen de taken en gaan op pad. Het is een oefening, dus er wordt onder het toeziend oog van mensen van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gehandeld. Tevens zijn BHV'ers van de Binnenhoftoren Ommoord aanwezig, hier doorloopt de seniore bewonershulpverleners eveneens een opleidingstraject.

Vlam in de pan
In de betreffende gang aangekomen staat het vol rook. In appartement 119 is de vlam in de pan geslagen en treft men een hard krijsende vrouw aan met een grotendeels verbrande hand. Haar zeer dove vriendin zit aan tafel en heeft zo te zien rook ingeademd. De brandweer en ziekenwagen worden gealarmeerd door de BHV'ers.

Het deksel wordt op de pan gedaan en de krijsende dame wordt naar een veilig compartiment in het gebouw gebracht. De hand onder de kraan.Het kost wat moeite om de 'dove' dame, die ook nog eens zeer slecht ter been is en gebruik maakt van een rollator, uit de kamer – die vol rook staat - te halen. Maar, het moet gezegd, binnen zes minuten na de eerste melding zijn de bewoners in veiligheid. En dat is één van de belangrijkste taken van de BHV'er.

SIV
Binnen luttele minuten staat het Snelle Interventie Voertuig (SIV) van de brandweer met loeiende sirene voor de deur van de hoofdingang van Buiten Veste. De aldaar aanwezige BHV-er geeft kort en bondig de informatie aan de brandweerlieden, waarna deze naar de getroffen locatie worden begeleid. Inmiddels is ook een ambulance verpleegkundige aanwezig en na een check door de hulpdiensten wordt geconstateerd dat de juiste handelingen zijn uitgevoerd en de oefening kan worden beëindigd.

Senioren opleiden
De afdeling 'Veilig Leven' van Brandweer Rotterdam-Rijnmond leidt senioren op tot hulpverleners. Er wonen steeds meer senioren langer zelfstandig en er komen ook steeds meer niet-zelfredzamen. Goed opgeleide mensen kunnen veel betekenen tijdens een calamiteit terwijl de professionele hulpverleners nog aanrijdend zijn. Denk hierbij aan eerste hulp verlenen aan medebewoners, coördinatie van een aantal taken en het vormen van een aanspreekpunt voor professionele hulpdiensten bij een calamiteit. Natuurlijk waren er wat verbeterpuntjes, maar tijdens de oefening is gebleken dat de BHV'ers van Buiten Veste goed op hun taken berekend zijn.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant