Afbeelding
Foto: Stadsmuseum
Foto van vroeger

Bastion VI

Historie 650 keer gelezen

Wie een wandeling maakt over de oostelijke vestingwallen, ziet er allerlei bouwactiviteiten. Met name bij de bunker op Bastion VI, die een forse opknapbeurt ondergaat.

De bunker werd ooit gebouwd als buskruitmagazijn, dat dienst zou doen als centrale kruitopslag voor het hele Hellevoetse vestinggebied. Het gebouw straalt dan ook een en al stevigheid uit: dikke muren, met daarachter drie gewelfde ruimten, bovenop afgedekt met een dikke laag aarde. Maar de voor een grote voorraad buskruit bestemde bunker werd overbodig toen in de jaren zeventig van de 19e eeuw werd besloten dat de kruitvoorraden in vestingsteden verspreid over de diverse bastions moesten worden opgeslagen. Het kruitmagazijn kreeg daardoor een andere functie en werd bestemd als bomvrij wachtlokaal met ruimte voor logies. De ruimte zou in voorkomende gevallen ook gebruikt kunnen worden als noodhospitaal.

Maar vanaf de jaren dertig tot en met de zeventiger jaren van de vorige eeuw was het gebouw beter bekend als “de bunker van Bal”. Jo Bal, oud-werknemer van de vroegere Hellevoetse Rijkswerf was de grote animator achter diverse verenigingen die onderdak in het vroegere kruitmagazijn vonden. Zo was daar de Christelijke “Jongelingenvereniging” Samuel, ook wel “knapenvereniging” genoemd, die op zaterdag Hellevoetse jongens met allerlei activiteiten van al te veel kattenkwaad afhield. En natuurlijk het Tamboer- en Pijpercorps “Wilhelmina”, met zijn jeugdafdeling ‘Jong Wilhelmina”, in de volksmond gewoon “de fluitclub” genoemd, die dankbaar van de vrijwel geluiddichte bunker gebruik maakte (zie foto). Daarnaast huisde in de bunker ook nog een bibliotheek, waarvan de Hellevoeters door “boeken ruilen” druk gebruik maakten. Na de opheffing van de verenigingen in de jaren tachtig werd de bunker nog voor diverse activiteiten gebruikt, maar raakte zij steeds sterker in verval. De grote opknapbeurt die zij nu ondergaat, en tegen de zomervakantie wordt voltooid, is dan ook meer dan welkom. (Foto: Stadsmuseum Hellevoetsluis)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant