Afbeelding
Foto: PR

Een knarrenhof van 220 km2

Column 463 keer gelezen

Wekelijks is er nieuws over de vergrijzende bevolking in Nederland. De gevolgen daarvan gaan steeds meer problemen opleveren. Bijvoorbeeld in de zorg en op de woningmarkt. Deze lijkt onvoldoende op de ontwikkelingen in te spelen en er worden allerlei suggesties gedaan om doorstroming te bevorderen. Ouwetjes moeten kleiner kunnen gaan wonen, zodat er plek vrij komt voor de jongeren.

Ook wordt het idee geopperd om de oude, vertrouwde bejaardenhuizen weer te openen. Dan kunnen de ouderen gezellig bij elkaar wonen en elkaar helpen, is het idee. En de (thuis-)zorg hoeft niet meer als een malle in de rondte te rijden.

Ik vraag me af of de keuze voor bejaardenhuizen een goed uitgangspunt is. Als we namelijk gewoon niets doen, dan is een gemeente als Voorne aan Zee binnenkort één groot bejaardenhuis! Iedereen gewoon laten wonen en het komt vanzelf goed, zeg ik.

Tel maar na, in onze gemeente is het percentage jongeren nog geen 25%. Dit betekent dat er weinig jonge nieuwe aanwas zal bijkomen, kinderen komen nu eenmaal weinig voort uit de groep 65+. Deze groep is namelijk even groot als het aantal jongeren dat in onze gemeente woont, namelijk ook 25%. En de groep die daaronder valt, de mensen van middelbare leeftijd en dus de aanstaande 65plussers is zelfs nog groter. Het lijkt me niet zo moeilijk om te beredeneren en vervolgens te becijferen wat er over pakweg 25 jaar aan de hand zal zijn. Dan is Voorne aan Zee één groot bejaardenhuis geworden. Een knarrenhof van 220 km2!

Daar zou je een mooie visie over kunnen schrijven, zou ik onze beleidsmakers willen adviseren. Ik heb vast een tip: stop met het plaatsen van palen bij gereserveerde parkeerplaatsen voor onze minder valide bewoners. Draai het om: plaats een paal waar nog vrij geparkeerd mag worden. Zeker op langere termijn scheelt dat veel werk, geld en palen.

Je kunt er in je visie ook voor kiezen om onze gemeente aantrekkelijker te maken voor jongeren. Niet alleen qua huisvesting, ook qua ontspanningsmogelijkheden, scholen en sport. Maak een keuze voor pickleball of padel, zou ik zeggen? Kiezen we voor pickleball, begin dan vast met de aanleg van bredere fietspaden waarover onze 60% bejaarde inwoners zich met hun scootmobielen goed kunnen verplaatsen.

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant