Afbeelding
Foto: PR

Dubbeltje wordt kwartje

Column 637 keer gelezen

Als je voor een dubbeltje geboren bent, bereik je nooit een kwartje. Dit spreekwoord betekent ‘als je arm geboren bent, zal je wel altijd arm blijven.’

Het spreekwoord bestond vermoedelijk al voor de zeventiende eeuw, destijds uiteraard met andere muntnamen. ‘Wie voor het oortje geboren is, wordt nooit een stuiver’, was lang geleden een bekende uitdrukking. Een oortje was een kwart van een stuiver.

We kijken op tegen iemand die boven aan de ladder staat en zien neer op degene die dat niet heeft bereikt. Maar is dat eigenlijk wel terecht? Ik ben de laatste die deze vraag met ‘ja’ beantwoord. 

Lange tijd is ons voorgehouden dat je in de huidige tijd zelf bepaalt hoe je toekomst er uit komt te zien. Met andere woorden, of je een kwartje wordt ligt helemaal aan jezelf. Succes is zogenaamd een keuze. Maar is dat echt wel zo? Ik durf deze stelling in twijfel te trekken.

In 2011 stelde het Sociaal en Cultureel Planbureau vast dat ‘slechts’ 7 procent van die ‘arme’ kinderen als volwassene ook te weinig geld heeft om rond te komen. Dit onderzoek ging over de periode vanaf de jaren ’80. Ik denk dat we nu een ander beeld zouden zien. Er zijn immers nog meer alleenstaande ouders, nog meer niet-westerse allochtonen en ook veel andere mensen hebben het vaak niet breed. Er zijn 221.000 kinderen die in armoede leven. In iedere schoolklas zitten er 2!
En daar begint het al: als je ouders geen geld hebben om bijles te betalen, is het voor kinderen soms moeilijker om het diploma te behalen.

In sommige gevallen spreken de ouders nauwelijks Nederlands, zie dan maar eens je doelen te bereiken. Ook op de huizenmarkt speelt geld een (te) grote rol: het begint er op te lijken dat voldoende eigen woonruimte hebben onmogelijk is, als je ouders je geen jubelton kunnen schenken.

Zou er gelijke waardering zijn voor wat iemand bijdraagt aan onze maatschappij, dan zou er veel meer sprake zijn van gelijke kansen. De beloning die iemand ontvangt zou hierop gebaseerd moeten zijn. Dus weg met die ladder!

Ik hoop oprecht dat er geen volgende variant komt van het gezegde!

Dus nooit ‘Wie voor een gulden geboren is, wordt nooit een euro.’

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant