Afbeelding
Column

Spreiden en mijden zijn dé toverwoorden!

Column 176 keer gelezen

Dit jaar lanceerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de aanpak ‘Spreiden en mijden’. Deze aanpak richt zich op het stimuleren en faciliteren van hybride werken. Hoe spreiden we het verkeer over de dag en de week en hoe mijden we mobiliteit? Dat is in de basis waar het plan op gericht is. 

U zult denken: Tja, en wat moet ik ermee? Nu, dat zal ik u vertellen. Als u een ondernemer bent met een kantoororganisatie is het belangrijk te kijken naar de mogelijkheden van hybride werken. Niet alleen omdat het de bereikbaarheid en leefbaarheid helpt, maar ook omdat het hybride werken op termijn wellicht een belangrijke arbeidsvoorwaarde gaat zijn. Mensen gaan straks liever werken bij een organisatie waar ze flexibel op kantoor of thuis kunnen werken, dan ergens waar ze noodgedwongen op kantoor moeten zijn. Daarnaast helpt het ook de bereikbaarheid en de leefbaarheid van uw omgeving, en daar heeft u ook een verantwoordelijkheid in. De tijd van: ‘Er staat file en we kijken naar de overheid om deze op te lossen’ is wel echt voorbij. Want uiteindelijk veroorzaakt u de file door al uw medewerkers op hetzelfde moment naar het werk te laten komen. Uiteraard zijn er ook bedrijven waar thuiswerken echt niet aan de orde is, zoals bijvoorbeeld in de haven. Maar deze organisaties en bedrijven kunnen wel kijken of ze mee kunnen helpen het verkeer meer te spreiden. De hoofdreden dat er op de A15 file staat is, omdat vrijwel alle bedrijven in de haven in een tijdsbestek van 30 minuten hun shifts wisselen en daarmee zorgen voor heel veel verkeer op de weg.

 Dat is iets waar ook deze bedrijven zelf een verantwoordelijkheid in hebben, hoe lastig dit soms ook ligt met de OR. We moeten het met z’n allen doen en dus samen zorgen voor een Voorne-Putten waar de leefbaarheid en bereikbaarheid op peil zijn. Ways2go, een initiatief van De Verkeersonderneming, maakte een alfabet rond het spreiden en mijden. 

Benieuwd? Check ‘m hier: www.ways2go.nl!

Maureen van Leeuwen
Projectleider Mobiliteit Voorne-Putten

Uit de krant