Afbeelding

Sluiting huisartsenpost leidt tot felle reacties

Actueel 173 keer gelezen

De voorgenomen sluiting van de huisartsenpost in Hellevoetsluis heeft tot felle reacties uit de samenleving geleid. Ook de politiek is mordicus tegen het plan dat al als ‘ondoordacht’ ‘nauwelijks onderbouwd’ tot zelfs levensbedreigend’ wordt omschreven.

Zorgwethouder Hans van der Velde: ‘Ik ben (net als de wethouders zorg van Brielle en Westvoorne) zeer ontstemd over de mogelijke sluiting van de Huisartsenpost Hellevoetsluis. De gemeenten op Voorne streven naar een kwalitatief goed voorzieningenniveau voor onze inwoners, waar zo’n eenzijdig besluit volledig haaks op staat. Ik ga samen met de zorgwethouders van Brielle en Westvoorne een stevig gesprek voeren met de directie van de huisartsenpost. In dit gesprek zullen zij de directie dringend verzoeken om het besluit de HAP in Hellevoetsluis te sluiten nog eens goed te overwegen. We voelen ons hierbij gesteund door de vele reacties (en argumenten) uit de samenleving.’ Ook de directeur van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland Paul van der Velden, omschrijft de drie argumenten voor sluiting als drogredenen. ‘Wij zijn op geen enkele wijze gehoord of zelfs maar op de hoogte gesteld van de plannen. Wel hebben we recent gehoord dat de huisvesting een probleem zou zijn. In dat geval hebben wij in Hellevoetsluis een prima polikliniek staan met allerlei faciliteiten die in de avonden en weekend zo gebruikt zou kunnen worden. ‘ De Hellevoetse zorgwethouder geest aan dat er gesprekken zullen plaatsvinden met verschillende partijen, om er uit te komen. Hij geeft ook aan dat de sluiting van de huisartsenpost geen huisvestingsvraagstuk is. Hij geeft aan dat de gemeenten proactief naar een oplossing zoeken, en naar mogelijke alternatieven.


Drie redenen…
Door de directie van de huisartsenposten in de regio werden een drietal redenen genoemd waarom tot deze maatregel was besloten. Zo is er op de HAP in Hellevoetsluis altijd maar één dokter aanwezig. Als die wordt weggeroepen voor een levensbedreigende situatie, is er geen bevoegd personeel meer aanwezig, terwijl in het Spijkenisse Medisch Centrum de HAP is verbonden met de spoedeisende hulp. Ook is naar de mening van Huisartsenposten Rijnmond de rijtijd van en naar Spijkenisse aanzienlijk verbeterd sinds de busbaan ook voor de dokters van de huisartsenposten vrij is gegeven. De derde reden is dat de bewoners van Voorne nu toch ook al voor medicijnen in het weekend en ’s nachts naar Spijkenisse moeten. Vooral die laatste reden lijkt er met de haren te zijn bijgesleept.

Acties
Vanuit de bevolking zijn ondertussen verschillende acties gestart om de huisartsenpost in Hellevoetsluis te behouden. Die variëren van petities tot brieven aan de directeur van de huisartsenposten in de regio. Het is lang geleden dat de Hellevoetse samenleving zo in repen roer was over een kwestie. Bijkomend effect in die discussie is ook de duidelijke voorkeur ( meer dan 70%) die de bevolking van Hellevoetsluis heeft voor Dirksland ten opzichte van Spijkenisse. Stel dan dat je inderdaad een half uurtje rijdt naar de huisartsenpost en er blijkt dat opname noodzakelijk is. Het Medisch Centrum Spijkenisse neemt ’s nachts geen patiënten op. Dus mag de patiënt dat weer terug naar Dirksland, of (vaak ongewenst) Rotterdam. Gesol met zieke mensen dus


Leo Blok

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant