Afbeelding

Stenen ter opluistering van Beleef de Deltaroute

Actueel 106 keer gelezen

In prachtige historische schepen werden donderdag 18 september de door het Zeeuws Museum aan Rijkswaterstaat geschonken kunstwerken ‘stenen’ van de Eerste Zandkreeksluis in Katz naar de haven van Zierikzee vervoerd. Vandaar vervolgden ze hun reis over het land naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk voor de tentoonstelling ‘Beleef de Deltaroute’. De stenen symboliseren de strijd van ons land tegen het water.

60 jaar geleden, een jaar na de ramp van 1953, werd de eerste steen voor de Deltawerken bij de Hollandsche IJsselkering gelegd. Daarmee startte Rijkswaterstaat de bouw van Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater uit zee: de Deltawerken. Een gedurfde technische en innovatieve onderneming waar Nederland trots op mag zijn. Rijkswaterstaat en de ANWB werken samen om op aantrekkelijke wijze informatie te geven over de 13 Deltawerken in Zeeland, Brabant en Zuid-Holland. Beleef de Deltaroute laat zien hoe deze Deltawerken ons al 60 jaar beschermen tegen hoogwater. Daardoor kunnen wij in ons laaggelegen land veilig wonen, werken en recreëren.

Dagje uit
Via de website www.beleefdedeltaroute.nl wordt informatie over de functie van de Deltawerken vermeld en allerlei routes, uitjes, evenementen en attracties, waaruit een keuze gemaakt kan worden voor een leuk en interessant dagje uit. Met de informatie op de website kan iedereen zelf een route samenstellen.

Tentoonstelling
De ‘stenen’ zijn geschonken door directeur Marjan Ruiter van het Zeeuws Museum aan Rijkswaterstaat om toe te passen in de aankomende tentoonstelling ‘Beleef de Deltaroute’ in het Watersnoodmuseum. Eerder deden zij dienst in de tentoonstelling ‘Bescherm mij’. Ze zijn gemaakt door Peter Bosman. Hij heeft ze aangepast voor de tentoonstelling Beleef de Deltaroute die in de eerste week van november naar verwachting gereed zal zijn. Peter’s opa Heero Leefoge heeft bij de bouw van meerdere Deltawerken meegewerkt. Zoals de dichting van de Veerse Gatdam met caissons, waarvan de verfilming van Bert Haanstra te zien is bij het Rijksmuseum.Klipperaak Avontuur uit Goes en twee Hoogaarzen van Stichting Behoud Hoogaars uit Veere vervoerden dit bijzondere transport. Vroeger voeren oude schepen ook stenen voor dijkversterkingen. Ten tijde van de Watersnoodramp in 1953 werden schepen ingezet om mensen te redden en stroomgaten te dichten met stenen en zand.
Foto: Schrijfbedrijfeversvanderwaart.nl

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant