Het zeer herkenbare lichtschip Noord Hinder ligt nu als museumschip afgemeerd aan de Koningskade in Hellevoetsluis. Recent onderging het schip een fikse opknapbeurt en kan er weer voor jaren tegen.
Het zeer herkenbare lichtschip Noord Hinder ligt nu als museumschip afgemeerd aan de Koningskade in Hellevoetsluis. Recent onderging het schip een fikse opknapbeurt en kan er weer voor jaren tegen. Foto: Ger den Reijer

Lichtschip Noord Hinder 30 jaar geleden opgelegd

Algemeen 876 keer gelezen

Hellevoetsluis - Dit jaar is het 30 jaar geleden dat lichtschip 12, beter bekend als de Noord Hinder, voor het laatst dienst deed als lichtbaken op de Noordzee. Tot eind vorige eeuw markeerden lichtschepen gevaarlijke zandbanken op zee en vormden ze een belangrijk herkenningspunt voor zeevarenden voor de Nederlandse en Belgische kust. In de loop van de vorige eeuw waren lichtschepen door de moderne navigatiemiddelen aan boord van zeeschepen overbodig geworden.

De huidige voorzitter, Wim Risseeuw, was kapitein van het schip dat op 21 maart 1994 de nieuwe lichtboei plaatste en vervolgens de Noord Hinder buiten gebruik stelde en op sleeptouw nam. Deze activiteit werd destijds uitgezonden door RTL en de betreffende beelden worden nog steeds aan boord van de Noord Hinder vertoond. Het schip werd vervolgens opgelegd nabij het betonningsterrein aan de Kanaalweg Westzijde. Er werden diverse ideeën geopperd voor wat betreft de bestemming van het schip. Zo wilde het Scheldeloodsenkoor uit Vlissingen het schip strippen en gaan gebruiken als oefenruimte. Enkele enthousiaste mensen wist uiteindelijk de directeur van de Vaarwegmarkeringdienst ervan te overtuigen dat het schip moest worden behouden voor de toekomst. Mede vanuit contacten binnen de Watersportvereniging Hellevoetsluis werd een enthousiaste groep geformeerd die met bikhamers en schrappers aan de slag ging. “Er werden letterlijk kruiwagen vol roest van boord gereden,” vertelt bestuurslid en beheerder Cor Vermaat. “Nadat bekend was geworden dat het schip van zee zou worden gehaald was slechts minimaal onderhoud uitgevoerd en dat was goed te merken.”

Na twee jaar werd de Stichting Lichtschip 12 Noord Hinder opgericht en werd met de gemeente Hellevoetsluis gesproken over en definitieve ligplaats. Uiteindelijk werd de ligplaats aan de Museumkade ingericht

Lichtschepen
Het eerste Nederlandse lichtschip, Noord Hinder 1, werd in 1858 uitgelegd voor de Zeeuwse kust, nabij de Belgische zandbank Noord Hinder. In de loop der jaren deden vele lichtschepen dienst op deze locatie, waaronder Lichtschip 12 - Noord Hinder. Ze werd in 1963 bij Scheepswerf De Waal in Zaltbommel gebouwd en is 45 meter lang, 8,35 meter breed, 2,95 meter diep en 511 ton zwaar. Het lichtschip heeft een stevige romp en heeft ook het nodige gewicht aan boord. Een lichtschip was namelijk niet gemaakt om te varen, maar om te dobberen.

Het Lichtschip 12 Noord Hinder deed tot 1994 op diverse locaties dienst op de Noordzee. Tot 1981 werd ze bemand door acht bemanningsleden, daarna deed het lichtschip dienst als een onbemand geautomatiseerd station. Samen met Lichtschip 10 (Texel) is de Noord Hinder één van de slechts twee lichtschepen die aan de slopershamer hebben weten te ontkomen

Vrijwilligers gevraagd
In 2022 is groot onderhoud gepleegd aan de Noord Hinder. Het lichtschip is helemaal gestraald, ontroest en opnieuw geschilderd. Op bepaalde plekken van het schip was het onderhoud meer dan noodzakelijk. Maar het onderwaterschip heeft een huiddikte van 11 millimeter. Daar werden voor de onderhoudsbeurt een paar plekjes op gevonden waar slechts twee tiende millimeter van af was, maar verder was ze nog helemaal in orde. Cor over het onderhoud: “Alle vrijwilligers samen hebben maar liefst 1.702 uren meegeholpen aan het onderhoud in het Droogdok. Daar mogen we trots op zijn. Nu kan het schip er weer zeker 60 jaar tegenaan. Maar dan hebben we wel mensen nodig die ons team vrijwilligers komen aanvullen. Je hoeft echt geen nautische kennis mee te brengen, iedereen is welkom. Het is bij ons altijd gezellig, niets moet, alles mag.”

Binnenkort kunnen bezoekers nog meer zien van hoe het er aan toe ging op het schip. De oude film over het schip wordt gedigitaliseerd en verbeterd met ondertiteling in meerdere talen. De nieuwe tentoonstelling is gewijd aan diverse nautische voorwerpen uit de tijd dat er nog geen GPS was.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant