Afgelopen zondag werd, tijdens Moederdag, met een aantal genodigden proefgedraaid in het Helvoets Broodhuys. "We willen eerst alles finetunen voordat we echt opengaan voor het publiek". Vanaf 24 mei opent het Helvoets Broodhuys officieel haar deuren! Foto's Wil van Balen
Afgelopen zondag werd, tijdens Moederdag, met een aantal genodigden proefgedraaid in het Helvoets Broodhuys. "We willen eerst alles finetunen voordat we echt opengaan voor het publiek". Vanaf 24 mei opent het Helvoets Broodhuys officieel haar deuren! Foto's Wil van Balen

Vrienden van de Vesting zorgt voor leven in de brouwerij

Algemeen 6.432 keer gelezen

Hellevoetsluis - Onlangs schreven we al over de veranderingen die op stapel staan binnen de horeca in de Vesting. De laatste weken en ook de komende maanden hoor en zie je overal in de vesting de bedrijvigheid die hoort bij verbouwingen, want de horeca die nu in handen is van het consortium Vrienden van de Vesting wordt ofwel compleet gerenoveerd, ofwel up to date gemaakt. We gaan in gesprek met de bevlogen ondernemer die grootschalig investeert in de Hellevoetse Vesting.

Gabriel (Gaby)Tschin, oorspronkelijk uit Oostvoorne, is een ondernemer met een hart voor de historische vesting van Hellevoetsluis. “Ik wil de Vesting een hele nieuwe look geven; wat chiquer en fleuriger.” Zijn inspiratie? Denk aan de kleurige paraplu steegjes zoals in Barcelona, met fleurige bloembakken, obers die buiten staan, her en der horecatafeltjes in de straten naast de grote terrassen, horeca afgewisseld met kleine detailhandel. Kortom, het mediterraanse sfeertje wat je in Italië en Spanje veel ziet, dat wil Tschin naar de Hellevoetse Vesting halen. Een uitgaansgebied met een mooie uitstraling met voor iedereen wat wils. 

Wat heeft je doen besluiten om te investeren in de Vesting? “We hebben ruim 40.000 inwoners in Hellevoetsluis, in heel Voorne aan Zee zelfs 70.000. De staat van het uitgaansleven en het toerisme in de Vesting is ronduit slecht. Het is gewoon veel te stil. Mijn band met de Vesting gaat ver terug. Ik heb destijds mijn vrouw hier ontmoet toen zij bij bakker IJzelenberg werkte. Samen hebben we drie zoons gekregen. Helaas is zij vorig jaar overleden. Op een gegeven moment zag ik dat het pand waar ik haar ontmoet heb te koop stond, en ook de twee naastgelegen panden stonden in de verkoop. Door het overlijden van mijn vrouw werd ik nog eens met mijn neus op de feiten gedrukt ‘je neemt niks mee’ dus je kunt het beste nu iets doen met de centen die je verdient. Natuurlijk doe ik dit om de Vesting weer op te laten bloeien, maar ik doe het ook voor mijn zoons. Dit zou voor hen uiteindelijk een mooie nalatenschap kunnen worden. 

Maar je hebt wel een andere achtergrond dan de horeca? “Dat klopt, ik heb bloeiende bedrijven in de petrochemie en in de bio-industrie Plant One Rotterdam en Plant One Delft. We zijn gespecialiseerd in duurzame productieprocessen. Met ons innovatiecentrum, dat draait zonder subsidies, doen we alles op het gebied van recycling en upcycling en elektrificatie. Keten-integratie is een belangrijk onderdeel binnen mijn bedrijven. Het feit dat ik me nu op dit grote project in de Vesting kan richten is mede te danken aan goede persoonlijke assistenten, en directeuren die ons bijstaan.”

Je hebt niet alleen de panden op ’t Baantje opgekocht? “Als ik het nu optel gaat het om elf verschillende zaken in de Vesting. En waarschijnlijk wordt daar uiteindelijk nog wat aan toegevoegd, maar daar zijn we nog over in onderhandeling. Café SpeakEasy werd als eerste aangepakt. We draaien daar lekkere stevige rock (Golden Earring, Scorpions) maar wel zodanig dat je een goed gesprek kunt voeren. Daar willen we ook 70’s, 80’s party’s in dezelfde stijl gaan organiseren. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de zaken op ’t Baantje, Helvoets Broodhuys, barbecuerestaurant Fire Experience compleet met Australische grill.  Het naastgelegen Havenzicht wordt een chique eetcafé met voornamelijk visgerechten. Helvoets Broodhuys is met een knipoog naar de bakkerij van Christiaan IJzelenberg. Hier kun je op het terras of binnen genieten van je ontbijt of lunch. Je pakt een krant uit de houder en met een verse kop koffie en wacht je op je ontbijt. De koffie en thee die wij verkopen krijgt ons eigen label en die kun je ook voor thuis kopen. Ook nog leuk is dat we originele Hellevoetse merchandise gaan verkopen; lepeltjes, kopjes, theepotten en theemutsen met de Vesting erop.”

Naar verwachting wordt Friends in Kerkstraat nog voor de zomer omgeturnd naar een mediterraans restaurant en in de late een uurtjes een 21plus ‘Club Med’ met goede champagnes, cocktails en goede dansmuziek voor een wat ouder publiek. “Ik zie ook dat we weer terug naar ‘oude’ tijden gaan. Mensen willen weer afspreken, samenkomen én echt ontmoeten. En daar willen we een mooie omgeving voor creëren. Ook komt er nog een snackbar op de hoek waar nu Bella Vista zit. Het Hollands Café (nu nog Overboard) wordt naar verwachting in juli geopend. In het pand waar voorheen Roos Tweewielers was gevestigd aan de Westkade komt een supermarkt ‘to go’ en daarboven wordt een B&B gevestigd. Alsof het nog niet genoeg is, wordt er ook nog geïnvesteerd in huur en koopappartementen.

Of er ook nog iets speciaal voor de jeugd komt is nog niet zeker, daarover is Tschin nog in gesprek met de gemeente. “Iets voor de jeugd willen we wel, maar op een plek waar we voor hen ook kunnen uitpakken. Dit is secuur werk en alle gezichten moeten dezelfde kant op staan.”

Het is een enorm project. Hoe ga je dit binnen het consortium de Vrienden van de Vesting aanpakken? “De ervaringen en kennis vanuit mijn andere bedrijven, onder meer op het gebied van veiligheid en regelgeving, voeren we door in onze nieuwe horecabedrijven. Samenwerking binnen het consortium Vrienden van de Vesting en met andere ondernemers is het keyword. Ketenintegratie dus het samenwerken binnen de bedrijven is een must. Zo rouleert onder meer het personeel over alle zaken. Maar ook duurzaamheid is belangrijk. De voornaamste aspecten hierin zijn minder energie gebruiken en gezamenlijk inkopen bij groothandels en brouwerijen. Ook stroom zullen we gezamenlijk inkopen. We zullen voor onze eigen bedrijven 1 grote koelcel en 1 grote vriescel gaan gebruiken. Ondernemers die hieraan mee willen doen zijn welkom. Voor de dagvoorraad komt er wel een koeling in de iedere zaak. Een deel van het profijt gaat terug in het consortium waardoor we andere leuke events kunnen organiseren denk daarbij bijvoorbeeld aan een haringkar in zomer, versieringen voor de straten of dagmarkten. Een grote paella pan op ’t Baantje waar iedereen kan aanschuiven, Oktoberfesten, tribunes voor tijdens een EK/WK. We zijn ook bezig met de vergunningen voor een schaatsbaan (voor het Prinsehuis) om de vesting ook in de wintermaanden weer leuk te maken.”

Hoe zorg je ervoor dat deze investering in de horeca financieel levensvatbaar blijft op de lange termijn? “Ik hoef dit niet doen, ik hoef er niet van te leven, maar ik wil het wel graag. En ik denk commercieel. Alles waar ik investeer kan in waarde vermeerderen als je een goedlopende vesting hebt. Over een jaar of twee zullen er uitbaters gezocht worden. De zaken moeten dus goed in elkaar zitten zodat ze weinig hoeven te investeren en de komende jaren goed kunnen draaien. ”

En zegt hij tot slot: “Je moet als ondernemer zelf je zaakjes op orde hebben. Daarom heb ik een eigen veegwagen aangeschaft waardoor de Kerkstraat en ‘t Baantje netjes gehouden zal worden. Het is belangrijk dat de horeca in de Vesting een betere reputatie krijgt, zowel bij inwoners, toeristen als bij de gemeente.”


Tijdens het proefdraaien kon er al heerlijk op het terras worden genoten. Ook ondernemer Gabriël Tschin (midden) nam daar zelf even de tijd voor. Vanaf 24 mei opent het Helvoets Broodhuys officieel haar deuren!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant