Afbeelding

“Rond Hoop en Haerlem” bereid zich voor op Vestingdagen

Actueel 121 keer gelezen

Het is heel leuk onder elkaar begonnen met het buitenhangen van wasgoed. Het werd steeds verder uitgebreid door oude ambachten, muziek, toneel en natuurlijk verklede buurtgenoten.” De hechte buurtvereniging rondom de Molenstraat zet zich met volle kracht in om hun eigen ‘mini-evenementje’ binnen het grote evenement ‘de Vestingdagen’ ook dit jaar weer neer te zetten.

Saamhorigheid
Nadat in 2006 de vestingstedendagen hadden plaatsgevonden bezaten de bewoners van de Molenstraat prachtige folkloristische kledij. Na twee jaar ontstond vervolgens het idee om als buurtvereniging aan te haken bij de Vestingdagen. Enkele bewoners gingen verkleed langs te deuren om te polsen of er interesse was om mee te doen. “En nu al voor het zesde jaar hebben wij ons eigen feestje tijdens de Vestingdagen, overigens alleen maar mogelijk door de inzet van de vele vrijwilligers.” vertelt Rinus van der Linden.


Vele vaste contacten
Afgelopen donderdag was pas het eerste overleg met de organisatie. “Erg jammer dat dat pas zo laat plaatsvindt! Eigenlijk zou er na de evaluatie van de jaarlijkse Vestingdagen, meteen een lijn moeten worden uitgezet voor volgend jaar. Gelukkig hebben wij heel veel vaste en goede contacten, dus ook dit jaar is het ons weer gelukt om het programma rond te krijgen, maar in wezen is het veel te laat. Ik hoop dat in het vervolg de plannen wat eerder op tafel liggen!” aldus Rinus.


Een mooi programma
“Op beide dagen staan de oude ambachten zoals de glasblazer, de tinnegieter, het snoepvrouwtje, de palingroker en schilderes Veronica Lit met hun kraam rondom de molen. Straattheatergroep Helvetia loopt rond en verrast het publiek (en ook ons) elk jaar met een ander thema. In voorgaande jaren kwamen ze als melaatsen, aapjes of als een sprookje. Ook dit jaar zal Helvetia het publiek verrassen. Verder staat zoals elk jaar weer David Slob als levend standbeeld (inmiddels is de Nederlands kampioen bekend door de organisatie van het evenement ‘Sea Statues Festival’). En natuurlijk is er muziek: op zaterdag komt shantykoor Vlaardingen en op zondag het dweilorkest Scalis.”


Samen
Tijdens de Vestingdagen is de molen gratis toegankelijk voor publiek. Vanaf de stelling is een prachtig uitzicht op het pleintje voor de molen waar zich alles afspeelt en op het straatje waar het wasgoed in de wind wappert. Ook worden er weer pannenkoeken gebakken van de bloem van de molenaar. “Het is vooral gezellig onderling. Op zaterdagavond gaan we met z’n allen rond de molen zitten en neemt iedereen zijn eigen pannetje mee. Bewoners rond ‘Hoop en Haerlem’ zijn welkom en kunnen zich vrijwillig aansluiten, als ze maar verkleed komen en eten van authentieke bordjes… We hebben er weer zin in!”
Van Tooren & Van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant