zulke visjes wonen in het Haringvliet
zulke visjes wonen in het Haringvliet

‘Roofvisevenement maakt Hellevoetsluis wereldberoemd'

Actueel 338 keer gelezen

Live verslagen via tv en internet in 16 landen wereldwijd, 70 snelle boten die het Haringvliet bevaren en meer dan 120.000 euro aan prijzengeld. Dat speelt zich van donderdagochtend tot zondagavond af in en rond de Hellevoetse Vesting. Organisator Ross Honey heeft een prachtig Schots accent en weet dat te verenigen met een geweldig organisatietalent. Wereldwijd organiseert bij bijzondere visevenementen, waarbij behalve op enorme roofvissen, ook op karper wordt gevist, maar dat gebeurt bijvoorbeeld in Italië.

Aandacht voor de omgeving
Tijdens het evenement dat door duizenden mensen uit de hele wereld wordt bezocht, wordt ook uitgebreide tv aandacht besteedt aan de omgeving waarin de wedstrijd zich afspeelt. Dat betekent dat Hellevoetsluis, de omgeving en de geschiedenis wereldwijd te zien is in veel verschillende media zowel in druk als live. Voor Hellevoetsluis een kans om zich wereldwijd op de kaart te zetten. Geen unieke kans overigens, want de World Predator Classic speelt zich niet alleen dit jaar, maar ook de komend twee jaar nog in Hellevoetsluis af.

Vriendelijk voor de vissen
De vissers die aan het toernooi meedoen horen tot de wereldtop. Dat wil niet alleen iets zeggen over de ervaring, maar ook over de kunde om de gevangen vissen, na gemeten te zijn, weer onbeschadigd in het water terug te zetten.

‘Wel van vissen, niet van vis’
Wethouder Hans van Lith (IBH) vindt het evenement van groot belang voor Hellevoetsluis. ‘Op de korte termijn is het een enorme boost voor de ondernemers in de Vesting, speciaal voor de horeca, want al die duizenden mensen, moeten ook eten en drinken. Op lange termijn heeft het een gunstig effect op de toeristenstroom naar Hellevoetsluis. Mensen maken voor het eerst kennis met onze mooie stad, maar ook met de watersportmogelijkheden, de geschiedenis en natuurlijk het bijzondere viswater dat het Haringvliet is.’ Vissen deed Hans van Lith als jongen ook graag, maar niet voor de vangst: ‘ik hield wel van vissen, de rust en de stilte aan de waterkant, maar ik ben niet echt gek op vis. Ik vond het ook niet echt erg als ik een keertje niks ving.’ Van Lith is ervan overtuigd dat de vele randeffecten van de World Predator Classic, veel jongeren zullen trekken: ‘Een serie popconcerten (met o.a. Schotse bands) in de avonduren en alles wat er verder aan activiteiten is bedacht rondom het water maken dit niet alleen één van de belangrijkste vistoernooien in de wereld, maar tegelijk ook een familiefestival dat uitermate boeiend is om te bezoeken.’

Roofviscursus voor jeugd in Hellevoet
19 t/m 22 juni wordt in Hellevoetsluis de World Predator Classic (WPC) georganiseerd, een spannende roofviswedstrijd met de snelste boten, de beste vissers van over de hele wereld en indrukwekkende roofvissen. Het belooft een enorm spektakel te worden, waarbij ook de jeugd haar ogen uit zal kijken. Dat niet alleen. Door de organisatie en het Wellant College zal er een heuse Fishing Academy plaatsvinden, speciaal voor kinderen. Echte roofvisexperts zullen uitgebreid vertellen over de biologie van roofvissen, de meest succesvolle vistechnieken, kunstaas en roofvisstekken. Ook leren de kinderen hoe ze het best een vis kunnen onthaken, welke materialen daarvoor nodig zijn en waarom ze hun eigen rommel op moeten ruimen. Natuurlijk blijft het hier niet bij en gaat er ook gevist worden. Samen met de experts, ouders en begeleiders leren ze het uitwerpen met een werphengel en het binnendraaien van kunstaas. Kinderen zijn snelle leerlingen en het zal niet lang duren voordat er ook vis gevangen gaat worden. Zo kunnen ze meteen in de praktijk ervaren hoe ze zo’n sterke rover moeten drillen, landen en onthaken. De Fishing Academy is op zaterdag en zondag en is verdeeld in 4 dagdelen. Per dagdeel kunnen er maximaal 50 kinderen meedoen, waarbij ze zelf alleen hun hengel mee moeten nemen, voor de rest wordt gezorgd! De Fishing Academy vindt plaats in de WK-tent op het Land van Paling en er wordt gevist in het aansluitende vestingwater. Overigens mogen alle kinderen meelopen met de spectaculaire boten- en vlaggenparade tijdens de openingsceremonie van het WPC op donderdagavond 19 juni (17.15 uur t/m 18.40 uur) en krijgen alle deelnemers aan de Fishing Academy van hoofdsponsoren Shimano en Rapala een tackle box met vismateriaal cadeau. Deelname is gratis en inschrijven kan op: http://www.worldpredatorclassic.com/wpc14-fishing-academy/

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant