Afbeelding

Eilandgemeenten pakken Participatiewet gezamenlijk op

Actueel 96 keer gelezen

Per 1 januari 2015 worden de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wajong samengevoegd in de nieuwe Participatiewet. Met de Participatiewet wil het kabinet bereiken dat zoveel mogelijk mensen deelnemen (participeren) aan werk. Het gaat nu nog om een wetsvoorstel. De Tweede Kamer en de Eerste Kamer moeten het voorstel nog goedkeuren. Omdat de wet ingrijpende wijzigingen met zich mee brengt, zijn de gemeenten al gestart met de voorbereidingen. De gemeenten Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis, Spijkenisse en Westvoorne hebben besloten zich gezamenlijk op de nieuwe Participatiewet voor te bereiden.


Beleidsvoorbereiding
De gemeenten pakken niet alleen de beleidsvoorbereiding op, maar organiseren ook samen de ondersteuning naar werk door het vormen van een regionaal arbeidsontwikkelbedrijf, dat de komende maanden vorm moet gaan krijgen. Het sociaal werkvoorzieningsbedrijf wordt onderdeel daarvan. Verder vindt een fusie plaats van het werkgeversteam Hellevoetsluis dat ook voor de gemeente Westvoorne werkt, het detacheringsteam van De Welplaat en het werkgeversservicepunt Bernisse, Brielle en Spijkenisse.

Participatiewet
Met de invoering van de Participatiewet worden gemeenten verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning naar werk voor een grotere groep mensen. Zo is de Wajong vanaf 1 januari 2015 alleen nog toegankelijk voor mensen die niet in staat zijn om te werken. Wie jonggehandicapt is en wel kan werken, kan een beroep doen op de Participatiewet. Landelijk gaan circa 140.000 Wajongers over van het UWV, die nu de Wet Wajong uitvoert, naar de gemeenten. Op Voorne-Putten komen van 2015 t/m 2018 circa 650 Wajongers over. De jaarlijkse instroom wordt ingeschat op 75 mensen voor een inkomensvoorziening en 140 voor werkondersteuning.

Afschaffing Wsw
Het Rijk schaft de Wsw af. Wie voorheen in aanmerking kwam voor een dienstverband bij de sociale werkvoorziening, kan vanaf 1 januari 2015 eveneens een beroep doen op de Participatiewet. De medewerkers die op 31 december 2014 bij sociaal werkvoorzieningsbedrijf De Welplaat of een ander sociaal werkvoorzieningsbedrijf werken, behouden hun dienstverband.

Opnieuw bezuinigen
Wel is het zo dat het Rijk opnieuw flink zal bezuinigen op de gemeentelijke budgetten. Voor de ondersteuning naar werk en het in stand houden van het sociaal werkvoorzieningsbedrijf, ontvangen de gemeenten de komende jaren steeds minder budget. Dit betekent dan ook dat de gemeenten de huidige uitvoeringswijze van de Wwb en de Wsw niet op dezelfde manier kunnen voortzetten; reden voor de gemeenten op Voorne-Putten om de handen ineen te slaan bij de voorbereidingen op de nieuwe Participatiewet

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant