De Rotterdamse ondernemer Nizar El Mahjoubi is eigenaar van John&Co.
De Rotterdamse ondernemer Nizar El Mahjoubi is eigenaar van John&Co. Foto: Wil van Balen

Je bestelling bij de drive-thru coffeeshop krijg je in doggy bag mee

Algemeen 5.882 keer gelezen

Hellevoetsluis - Onlangs is de ‘drive- thru’ coffeeshop John & Co geopend. Je mag alleen met de auto door de drive-thru waar je je bestelling net als bij een fastfoodrestaurant bij een bestelpaal kunt inspreken. Vervolgens rij je door naar het afhaalloket en krijg je je bestelling discreet in een doggy bag mee.

Kom je op de fiets, je scooter of een scootmobiel of heb je je kinderen achterin de auto dan mag je niet door de drive thru. Je kunt dan binnen bij de balie terecht. Je moet wel altijd je ID laten zien. Iedereen onder 18 jaar komt er niet in, daar zorgen de beveiligers voor de deur en bij de ‘drive-thru’ voor. Ook hangen er rondom camera’s, binnen en buiten. Daarnaast zal er met enige regelmaat controle plaatsvinden. Naar schatting zullen 400 klanten per dag een bestelling gaan doen. Roken, ook van sigaretten, wordt niet toegestaan op het terrein.

De vestiging van het bedrijf van de Rotterdamse ondernemer Nizar El Mahjoubi heeft heel wat voeten in aarde gehad. We gaan met de ondernemer in gesprek. “Ik heb weleens gedacht waar ben ik aan begonnen” zegt El Mahjoubi over de roerige beginperiode. Door zich kandidaat te stellen voor het wietexperiment werd na een aanbestedingsprocedure een nieuwe coffeeshopvergunning verleend aan John&Co die zijn oog had laten vallen op het pand aan de Oostdijk. Hij was al aan het verbouwen geslagen toen commotie in de wijk en in de gemeenteraad ontstond. “Ik heb me best verkeken op het stigma dat nog steeds heerst. Er werd negatief over mijn bedrijf en ook mij als persoon gesproken en geschreven. Het was voor mij een donkere periode.”

Nadat de gemeenteraad van Hellevoetsluis destijds had aangegeven geen coffeeshop aan de Oostdijk te willen, is El Mahjoubi in overleg met de gemeente op zoek gegaan naar een andere locatie in Hellevoetsluis. De voormalige gemeenteraad van Hellevoetsluis is betrokken geweest bij dit proces. De huidige gemeenteraad van Voorne aan Zee is geïnformeerd over de recente ontwikkelingen van het wietexperiment en ook over de vestiging van John&Co in Kickersbloem aan de Stephensonweg waar voorheen een zorgwinkel voor scootmobiels was gevestigd. Met dit bedrijf werd een ruil tot stand gebracht: zij verhuisden naar het pand aan de Oostdijk. 

“Achteraf gezien is deze locatie beter. Omdat bij ons de drukte vanaf 17 uur begint en de meeste bedrijven hier dan gesloten zijn, zal er naar verwachting weinig verkeersoverlast zijn” zegt El Mahjoubi daarover.

Tien telers in Nederland zijn aangewezen door de overheid om professioneel met vergunning te gaan telen voor het wietexperiment. De voorraad voor de aangesloten coffeeshops, waaronder in Hellevoetsluis, zal met waardetransport worden overgebracht. Deze coffeeshops verkopen, zodra het experiment gaat lopen, exclusief van deze tien telers. Het is een proef en dus tijdelijk van aard.

“Ik ben voorstander van regulering dan wel legaliseren waardoor er meer controle kan worden uitgevoerd. Deze proef is een stap in de goede richting. Ik probeer met John & Co het stigma wat rond coffeeshops en het roken van cannabis heerst te doorbreken. Vaak associëren mensen het met een heimelijk gebeuren. En een coffeeshop als een ‘donker hol’. Daarom is mijn bedrijf open, transparant en veilig. En anders dan dat iedereen tot nu toe gewend is. Ik ben zelf een recreatief gebruiker. Op reis in Noord-Amerika zag ik dat het ook anders kan. Daar heb je dispensary’s, een soort afhaalwinkels met een ‘apotheekfunctie’ dat sprak me aan. Datzelfde idee heb ik voor John & Co gebruikt. Het doel is dat iedereen veilig en verantwoord een product kan kopen. En ik ben van mening dat alcohol meer kapot maakt dan cannabis en daar hoor je bijna niemand over.”

De opmerkingen die El Majoubi krijgt over blowen achter het stuur weerlegt hij. “Als dit een reguliere coffeeshop zou zijn dan vervolgen mensen hun weg nadat ze het product gerookt hebben. Doordat wij een afhaallocatie zijn en je hier niet mag verblijven; gaan we ervanuit dat klanten het in hun eigen omgeving zullen gebruiken. Ter vergelijking; als ik drank ga kopen in de winkel dan trek ik toch ook niet gelijk de fles open zodra ik buiten ben?

Echter, het is een product met risico daarom geven we voorlichting; ook over deelname aan het verkeer. Het is nu eenmaal zo dat het reactievermogen verminderd bij het gebruik van cannabisproducten. Het personeel volgt trainingen speciaal opgezet voor coffeeshopmedewerkers van het Trimbos Instituut, Youz en Antes.”

Volgens El Mahjoubi hebben de meeste ondernemers rondom de drive thru geen problemen met zijn bedrijf. “Een handvol ondernemers heeft dat wel; zij maken zich vooral zorgen over het verkeer en parkeren. Met hen ben ik in gesprek. Mensen vinden het spannend en dat is niet zo gek. Als coffeeshops in de media komen dan is het meestal negatief.” Gemeente Voorne aan Zee laat weten dat op dit moment een juridische procedure loopt over de omgevingsvergunning van John & Co en gaat daarom niet in op vragen.

Naast deze nieuwe coffeeshop heeft Hellevoetsluis ook een coffeeshop in de Vesting. De voormalige gemeente Hellevoetsluis was voornemens de Barbershop in juni 2022 de deuren te laten sluiten. De eigenaar van de coffeeshop in de Vestig liet het er niet bij zitten en spande een kort geding aan. De zaak is tot op heden open. De Barbershop heeft nu een lopende gedoogbeschikking. De afspraken die daarin zijn opgenomen zijn het onderwerp van het gesprek dat binnenkort plaats gaat vinden met de eigenaar laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant