Aanwezig waren  Dick Mol, gespecialiseerd in de mammoet., Arie van den Ban, eigenaar van Historyland, Remie Bakker, kunstschilder, Dr. Eric Mulder, conservator en Luc Hennion, paleontoloog.
Aanwezig waren Dick Mol, gespecialiseerd in de mammoet., Arie van den Ban, eigenaar van Historyland, Remie Bakker, kunstschilder, Dr. Eric Mulder, conservator en Luc Hennion, paleontoloog.

Nieuwe aanwinsten voor Historyland

Algemeen 967 keer gelezen

Hellevoetsluis – Op 19 april werden de nieuwste pronkstukken van Historyland gepresenteerd. Het ging in het bijzonder om een Mosasaurus, een varaanachtig zee-reptiel uit de late krijtperiode. Een bijzonder exemplaar, dat helemaal intact geprepareerd kon worden.

Daarnaast was er de onthulling van een levensecht schilderij, waarbij de Mosasaurus in volle actie te zien is terwijl hij aan het jagen is op zijn prooi. Toekomstige bezoekers van Historyland hebben er dus weer een hele belevenis bij gekregen.

Op 19 april reed Dr. Eric Mulder om 7 uur in de ochtend weg vanuit Oldenzaal. Het kostte hem uiteindelijk 4 uur, door files en drukte, om precies op tijd bij Historyland Hellevoetsluis aan te komen. Hij was uitgenodigd om zijn verhaal te doen over een gloednieuw maar oeroud nieuw pronkstuk van Historyland namelijk de Mosasaurus. Dr. Eric Mulder is als conservator werkzaam bij museum ‘Natura Docet’ in Denekamp. In een gesprek met Dr. Mulder, vertelde hij enthousiast zijn verhaal over een unieke nieuwe aanvulling op de toch al indrukwekkende collectie van Historyland.

Het skelet van de Mosasaurus is met maar liefst 7 meter lengte erg imponerend. Heel bijzonder is, dat heel het skelet intact in de aardkorst is teruggevonden. Er wordt zo ongeveer een keer per jaar zo’n skelet ergens ter wereld gevonden maar dit is wel het allermooiste exemplaar dat ik ooit heeft gezien, aldus Dr. Eric Mulder.

De ontdekking
Wat nu nog moeilijk is voor te stellen, is toch waar, in de staat Kansas van de Verenigde Staten lag ruim 98- tot 66 miljoen jaar geleden een grote oceaan. Deze oceaan liep dwars over het midden van Noord-Amerika. Twee professionele fossielenjagers hebben hier de Mosasaurus ontdekt. Zij begrepen al direct dat deze vondst heel uniek was en seinden hun relatie in Europa in, de Belgische paleontoloog, Luc Hennion. En laat deze meneer Luc Hennion nu weer een goede kennis zijn van Arie van den Ban. En zo kwam Arie van de Ban op het spoor van deze Mosasaurus en werd op slag verliefd op het indrukwekkende dier. Hij gaf Luc Hennion de opdracht de Mosasaurus te prepareren.

Luc Hennion heeft prachtig werk geleverd. Zelfs de sclerotiaring in de oogkas is geprepareerd. Deze ring kon de lens in het oog zich aan de omgeving laten aanpassen bijna alsof het om een spiegelreflex camera ging. Alles werd op een ingenieuze manier in elkaar gezet, onder andere door met magneten te werken.

Zeereptiel
De Mosasaurus was een indrukwekkend zee-reptiel. Met zijn slanke gestroomlijnde lijf leek hij nog het meeste op onze landvaraan met zwemflippen. Hij jaagde in de oceanen op belemnieten (een uitgestorven pijlstaart inktvis), en op alles wat eigenlijk de pech had te dicht in de buurt te komen van zijn vlijmscherpe tanden. Ook jaagde hij op ammonieten, wat veel fossielzoekers waarschijnlijk wel zullen herkennen als de spiraalvormige inktvissoort, die wereldwijd in veel fossielen wordt gevonden. De mosasaurus is ook voor evolutionair onderzoek erg interessant. Zijn voorvader leefde nog op het land waarna het dier zich snel evolueerde tot zeedier.

Een plaatje van een schilderij
Wat op 19 april ook gepresenteerd werd, was een fantastisch schilderij van een jagende Mosasaurus. Remie Bakker uit Rotterdam wist het dier te vangen in een doek van maar liefst 4- bij 2 meter. Jagend op zijn prooi, schiet de Mosasaurus door het water. Zo krijgen de toekomstige bezoekers van Historyland een nog beter beeld van dit indrukwekkende dier. Naast de Mosasaurus en het levendige schilderij van het jagende zee-reptiel was er nog een nieuwe aanwinst. Een levensecht model van de reuze armadillo. Dit gordeldier is een gepantserd zoogdier, dat tegenwoordig nog steeds in Zuid-Amerika voorkomt. Een overlever uit de prehistorie, kun je dus wel zeggen. Het model van de reuze armadillo model werd gemaakt door Jaap Roos uit Uden. Zo groot als een Volkswagenkever is dit model ook een echte aanwinst voor Historyland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant