De Day for Change Actie is een educatieproject over wereldburgerschap en duurzaam ondernemen.
De Day for Change Actie is een educatieproject over wereldburgerschap en duurzaam ondernemen. Foto: Ger den Reijer

Leerlingen actief voor Day for Change

Algemeen 309 keer gelezen

Wie zaterdag de weekmarkt van Hellevoetsluis bezocht, liep de kans aangesproken te worden door één van de aanwezige enthousiaste leerlingen van Jacob van Liesveldt. De leerlingen stonden niet op de markt om reclame te maken voor hun school, maar zij verkochten producten in het kader van Day for Change.

Tijdens het project Day for Change starten leerlingen met een microkrediet een eigen duurzame onderneming. De winst die zij maken, komt ten goede aan ondernemende mensen wereldwijd. “Dit jaar is de opbrengst van de activiteiten voor een Oegandees project om jonge boeren op weg te helpen met de aanschaf van hulpmiddelen en een project in Malawi, waardoor meisjes naar school kunnen en worden geholpen om kleine bedrijfjes op te starten,” vertelt mevrouw Oskam, coördinator tweetalig onderwijs. Binnen hun eigen minibedrijfjes zijn de leerlingen hard aan het werk geweest, met als doel zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor deze ontwikkelingsprojecten. “De opdracht was om zo duurzaam mogelijk te werken, dus wij hebben onder andere gebruik gemaakt van gerecyclede stoffen binnen ons bedrijfje. We kregen van de organisatie 5 euro per leerling en met alle bedrijfjes samen hebben we gisteren een markt georganiseerd op school. En vandaag staan we hier, op de weekmarkt.” Er worden onder andere zelfgemaakte jam, appelsap, appelgebak en tassen gemaakt van gebruikte kleding verkocht. “De verkoop liep gisteren ver boven verwachting, dus we hopen een mooi bedrag op te kunnen halen, zeker tussen de 500 en 1.000 euro.”

Day for Change
Met de Day for Change Actie gaan leerlingen als bewuste ondernemers aan de slag. Ze ervaren dat de waarde van geld relatief is, dat een klein bedrag een groot bedrag kan worden en dat zij door hun ondernemerschap en creativiteit kunnen bijdragen aan een betere wereld. Naast bewustwording ontwikkelen leerlingen hun sociale en ondernemende vaardigheden. Ook leren ze hoe ze een ondernemersplan moeten maken en presenteren. Door middel van de 3Ps van People, Planet en Profit leren ze meerwaarde creëren met hun product of dienst: niet alleen financiële waarde (winst), maar ook waarde voor mens en milieu. Day for Change zet zich in voor een rechtvaardig economisch systeem. Goed voor mens, dier en de planeet.

Uit de krant