De wethouder bracht een cadeautje mee als blijk van waardering.
De wethouder bracht een cadeautje mee als blijk van waardering.

Nieuwe drainage zorgt voor betere oogst

Algemeen 684 keer gelezen

Hellevoetsluis - Kort na zijn aantreden vertelde voorzitter Bram Kotvis van volkstuinvereniging de Kooistee twee jaar geleden, dat één van zijn zorgen de drainage van het complex was.

 “Die is echt aan vervanging toe. Een tweede kostenpost is de schuur op het terrein. Deze moet nodig opgeknapt worden en ook moet het asbest dak verwijderd worden. Kortom, alles bij elkaar een aardig kostenplaatje en dus zijn we naarstig op zoek naar sponsors”, vertelde hij toen aan deze krant. 

Twee jaar later stond het gezicht van dezelfde Bram heel wat vrolijker! Vrijdag 19 november waren wethouder Aart-Jan Spoon en Carla Kindermans, namens respectievelijk de gemeente Hellevoetsluis en Farm Frites naar het volkstuinencomplex gekomen om te bekijken wat het resultaat is geworden van hun samenwerking met VTV de Kooistee. “Het was echt wel nodig dat er wat werd gedaan,” stelde de wethouder. Penningmeester Sebastiaan van den Steenhoven en bestuurslid Willem Boender ogen net zo blij als hun voorzitter, want er is heel wat werk verricht in de afgelopen periode en dat alles naar volle tevredenheid. “We zetten nu deze mensen in het zonnetje, maar ook de Rabobank en diverse andere sponsoren willen we bedanken. En onze leden. Zonder hen was dit alles niet mogelijk geweest,” stelt Bram Kotvis. “Er is zeker heel wat voorbereiding vooraf gegaan aan dit project,” vraagt de wethouder zich af. “We hebben onze leden ruim tevoren ingeseind, wat waar stond te gebeuren,” antwoordt de voorzitter. “Er moesten uiteraard diverse hekwerken worden verwijderd, enkele bomen en er moest rekening gehouden worden met het zaaien van de gewassen. Maar in de maand oktober hebben we met hulp van vele handjes in één dag het karwei geklaard.” 

De aanleg van de drainage ging lasergestuurd door de firma Barth Drainage . Er is ongeveer 1 meter verval richting de sloot. Nu is met paaltjes aangegeven waar de drainagebuizen liggen. “We hebben een speciale drainagecommissie die verantwoordelijk is voor het onderhoud,” legt Sebastiaan uit. “Hopelijk zijn we nu voor de komende 15 tot 20 jaar onder de pannen. Je ziet het water nu wegtrekken, dus alles werkt perfect.” “De schuur is de afgelopen periode ook opgeknapt en het volgende project zal de verbetering van de tegelpaden zijn,” legt de penningmeester verder uit. “En we gaan inzetten op meer bloemen op het complex. De imker met zijn bijenkasten op ons terrein zal daar ook blij mee zijn en het is mooi voor de omgeving.” VTV de Kooistee telt 115 leden en omdat zich de afgelopen jaren diverse nieuwe leden hebben aangemeld, kunnen veel mensen iets van elkaar leren op het terrein. Dat geldt eveneens voor de verschillende culturen die zijn vertegenwoordigd. Er is op dit moment een wachtlijst. Bij de wandeling over het terrein spreekt de wethouder spontaan verschillende tuinders aan. “Ik hoop dat jullie volgend jaar een goede oogst hebben,” wenste hij de tuinders toe bij zijn vertrek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant