Hellevoetse volkszanger Willem Boot
Hellevoetse volkszanger Willem Boot Foto: DDR Productions

Verjaardag 400 jaar haven wordt gevierd!

Algemeen 548 keer gelezen

Hellevoetsluis - De haven van Hellevoetsluis bestaat op 16 oktober 400 jaar en de komende twee weken staan dan ook in het teken van deze viering met verschillende leuke activiteiten in de vesting. 

Daarnaast gaat op de verjaardag van de haven ook de film 400 jaar haven in première. Een unieke film, met prachtige beelden van de stad én muzikale bijdragen van inwoners. De haven van Hellevoetsluis heeft namelijk een indrukwekkend verhaal. Veel mensen hebben weleens gehoord van zeevaarders als Michiel de Ruijter of Maarten Tromp. Of van het Droogdok Jan Blanken. Maar wat er zich nu precies hier in Hellevoetsluis afspeelde is, zelfs bij veel Hellevoeters, niet bekend. De komende twee weken staat Hellevoetsluis in het teken van die geschiedenis. Er is voor iedereen wel iets leuks te beleven. Zo is er een lezing in de bibliotheek, een quiz in Hart van Hellevoet, een expositie met kunstwerken, kan er meegezongen worden met een shanty koor in het Cultuurhuis. Bezoek ook een concert in de Vestingkerk, doe een rondleiding op de Buffel of ga naar het Droogdok voor verschillende activiteiten.

Op 16 oktober om 20.00 uur gaat ook de film 400 jaar haven Hellevoetsluis in première. Speciaal voor de verjaardag van de haven is een unieke film gemaakt. Inwoners van Hellevoetsluis, die zich hiervoor hebben opgegeven, spelen hierin een grote rol. In de film neemt een presentator de kijker mee in de geschiedenis van de haven. Hiervoor werd gefilmd op bijzondere en belangrijke plekken in de haven. Onder andere met (spectaculaire) racedrones.


Ook de Hellevoetse freerunner Tim Tygran is te zien in de film. Foto: DDR Productions

Hellevoeters die muziek maken, zingen, dansen, rappen en dichten zorgen voor een mooie muzikale afwisseling. Het verhaal van de Hellevoetse haven is namelijk ook het verhaal van de Hellevoeters zèlf. Juist in deze tijd is er een behoefte om met elkaar te delen, verbinding te maken en trots te voelen voor en in de eigen stad. Van rapper tot shantykoor, van freerunners tot singer-songwriters en van fanfare tot rockband; iedereen vertelt iets over de emoties die horen bij een havenstad, en bevestigen hun band met de stad. Mario van de Pol van het duo Polkadot zwierf in zijn jonge jaren de hele wereld over. Maar keerde toch terug naar Hellevoetsluis. Hij zegt daarover: “Maar voor mij was het een duidelijk gevoel; hier is mijn thuis.”

Volkszanger Willem Boot kon ook niet ontbreken in de film: “Mijn band met Hellevoetsluis, ik kan het niet uitleggen. Als mijn hoofd vol zit dan ga ik op het bankje bij de vuurtoren zitten. Als ik dat rode doppie zie en uitkijk over het Haringvliet, dat is heerlijk.” Hij kan dan ook niet wachten om het eindresultaat te zien op 16 oktober. “Ik ben onwijs enthousiast en nieuwsgierig.” 

Alle Hellevoeters kunnen de première van de film meebeleven door om 20.00 uur mee te kijken via www.400jaarhavenhellevoetsluis.nl U kunt daar nu al mooie verhalen vinden over de haven, de geschiedenis, inwoners en kunstenaars.

Het team van DDR Productions maakte de film
 ’400 jaar haven Hellevoetsluis’ Foto: DDR Productions

Op 16 oktober zijn er in de vesting de hele dag door activiteiten met straatheater en muziek. Ook zijn er verschillende rondleidingen mogelijk die een stukje van de Hellevoetse geschiedenis laten zien. Kijk voor meer informatie op onze online agenda of  www.400jaarhavenhellevoetsluis.nl. Ook staat volgende week het volledige programma in Groot Hellevoet. 

Uit de krant