Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Huisartsen Hellevoetsluis starten vaccinaties

Algemeen 3.283 keer gelezen

Hellevoetsluis - Deze week starten de huisartsen van Hellevoetsluis met vaccineren tegen Covid19. Helius MC had de primeur en heeft afgelopen vrijdag de eerste patiënten geprikt. Woensdag en donderdag volgen de andere praktijken.

De huisartsen van De Struyten MC en Hap Nieuwenhoorn gaan vaccineren in Sporthal De Eendraght. Na een aantal verkennende gesprekken kon een samenwerkingsovereenkomst worden getekend tussen huisartsen, GGD en gemeente. “Daar zijn we trots op”, vertelt Aart van Wolfswinkel, voorzitter van de huisartsengroep Hellevoetsluis. “Het vaccineren van onze inwoners is een complexe klus. Huisartsen willen daar hun bijdrage aan leveren. Dan is het mooi als je elkaar vindt en samen werkt. De Eendraght is een ruime, goed geoutilleerde ruimte waar we zo aan de slag kunnen, gebruikmakend van de faciliteiten van gemeente en GGD. Het is nog onduidelijk wanneer de GGD gaat starten in De Eendraght. Komende maanden verwachten we er samen te gaan prikken.” Overigens gaat het nu nog om relatief kleine groepen patiënten. Daarom besloten andere huisartsen in de eigen praktijk te vaccineren. Praktijk Hoogervorst en Hellevoetsluis-West maken gebruik van de Antonius van Padua kerk in de vesting.

Alle patiënten die in aanmerking komen voor de prik, ontvingen een persoonlijke uitnodiging. Het gaat om patiënten met geboortejaar 1956 en 1957 en patiënten met het syndroom van Down of met ernstig overgewicht (BMI van 40).

De vaccinatiestrategie verandert regelmatig. Net nadat de vaccins voor komende week op de praktijk waren geleverd, kwam het bericht dat het AstraZeneca vaccin alleen nog bij mensen van 60 jaar en ouder mag worden gezet. Aart van Wolfswinkel: “Er mag geen twijfel zijn over de veiligheid van een vaccin. Huisartsen volgen daarin het advies van de beroepsgroep. Patiënten die een uitnodiging ontvingen, maar jonger zijn dan zestig jaar moeten dus nog wachten.” 

Overigens plaatst hij wel een kanttekening: “Natuurlijk is veiligheid basisvoorwaarde om een vaccin te kunnen inzetten. Het risico op ernstige bijwerkingen is echter uitermate klein. Vijf personen bleken trombose te krijgen, mogelijk gerelateerd aan het vaccin. Dat is tragisch; menselijk leed. Op een groep van 400.000 gevaccineerde personen is dat echter slechts 0,00125 procent. We nemen in het leven op allerlei vlak veel grotere risico’s. Daarom is het belangrijk om data op hun waarde te schatten en in perspectief te zetten. Vaccinatie wordt terecht gezien als de uitweg uit de pandemie. Helaas zien we weer hoge aantallen besmettingen en een toenemende druk op de zorg. Dat is zorgelijk. De huisartsen zijn blij dat we eindelijk kunnen beginnen met vaccineren in Hellevoetsluis. We hopen op een hoge opkomst!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant