Afbeelding
Een gesprek met...

Een gesprek met Hans Vrijenhoek

Algemeen 805 keer gelezen

Hellevoetsluis - Hans Vrijenhoek begroet ons thuis in de deuropening van de tuinkamer, zijn wangen nog rood van het buitenzijn. Hans heeft net een opruimactiviteit aan het Quackstrand achter de rug en begint direct enthousiast te vertellen. 

“Vanmorgen raapte ik nog gezellig vuil met Nel, 84 jaar. Ze vertrouwde me het volgende toe: ‘ik ben zo blij met jullie, het werkt gewoon verslavend’. Dat is het mooie, je ruimt op, maar er ontstaat gelijk iets moois, tot aan vriendschappen toe.”

Samenwerkend spoorzoeker
Als Hans begint te praten over Opruimers Hellevoet dan is het hek van de dam, dus trappen we kort op de rem en zeggen dat we eerst graag kennismaken met Hans Vrijenhoek zelf. ‘Samenwerkend spoorzoeker’ lezen we op zijn Linkedin pagina. En op zijn Facebook staat BOOM!, hetgeen staat voor ‘Bedenken van kansen, Ontwikkelen ideeën, Open dialoog en Motiveren’. We zijn benieuwd!

Hans vertelt eerst met licht Haagse tongval hoe hij in Hellevoetsluis terecht is gekomen. “In het jaar 2000 zijn we vanuit Rijswijk neergestreken in Hellevoetsluis. Ik was toen trainer/coach bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en we wilden graag landelijk gaan wonen. We vonden deze mooie plek in Hellevoetsluis.” (Red: Hans en zijn gezin wonen aan de rand van de stad, met weids uitzicht over de polder).

Hans en Adri
Hans kent Adri Ruijter van de skitrainingen die laatstgenoemde in het verleden gaf en toen Hans aan Adri vertelde dat hij regelmatig in de duinen van Rockanje wandelde en tegelijk het afval dat hij zag liggen opruimde, wilde Adri wel een keer meelopen. “Het begon natuurlijk allemaal met mijn ergernis over wat er allemaal buiten wordt weggegooid en wat daaraan is te doen. En eigenlijk is dat makkelijk: je gaat gewoon zelf opruimen en ziet direct resultaat. En buiten zijn en bewegen is natuurlijk ook gewoon lekker.” Nog enthousiaster werden de heren toen ze kennismaakten met Marcel Brevé en Karen van Burg die zich sterk maken voor ‘Doe Mee Samen voor Schoon Goeree-Overflakkee’. Hans hierover: “Zo ontstond bij ons het idee om ook zo iets in en rond Hellevoetsluis te gaan doen en zijn we gewoon begonnen. We hebben een Facebookpagina gemaakt (Opruimers Hellevoet) en hebben wat PR gezocht in onder andere Groot Hellevoet. Zo is het balletje gaan rollen. Inmiddels zijn er meer dan 100 (!) mensen actief voor onze beweging.”

Opruimers gevraagd!
Dat was de eerste echte oproep die Groot Hellevoet begin september van het vorige jaar plaatste voor de Opruimers. Adri en Hans deden hetzelfde op hun Facebookpagina. ‘Opruimers Hellevoet zoekt mensen die willen komen helpen en onder het motto ‘samen rapen’ wordt er in samenwerking met Natuurmonumenten zwerfvuil geraapt in de duinen van het Quackjeswater,’ was er te lezen. Hans hierover: “We waren al blij geweest als er twee of drie mensen waren gekomen, maar tot onze verbazing waren het er een stuk of tien. En toen ook nog eens wethouder Peter Schop het strand kwam oplopen en ons toesprak was onze verbazing compleet.” Vervolgens werden we eind 2020 tweede bij de verkiezing voor de aanmoedigingsprijs vrijwilligers en is het balletje steeds beter gaan rollen.”

Heilige plek
“We zijn begonnen op het Quackstrand en we noemen dat onze ‘heilige plek’. Soms gaan we daar speciaal heen bij een mijlpaal of voor een speciale gezellige activiteit.” Want hoewel het natuurlijk gaat om achtergelaten vuilnis opruimen, gaat het ook om het verbinden van mensen en het gezellig samenzijn bij Opruimers Hellevoet. “Er zijn al diverse vriendschappen ontstaan door het samen opruimen en dat is erg fijn om te zien,” vertelt Hans. “Het heeft mij eigenlijk verbaasd dat het sociale aspect er als het ware automatisch is bijgekomen. Dat is misschien nog wel het mooiste.“

Met elkaar
“Wat ook mooi is om te zien, is dat steeds meer mensen zelf initiatieven ontplooien. Mensen die zelf een straat of buurt onderhanden gaan nemen en daardoor weer andere mensen inspireren. Tegelijk geven deze mensen hun kinderen een goed voorbeeld en dat is misschien nog wel belangrijker.” Hans wordt ook heel blij van het feit dat veel alleenstaande mensen meedoen. “Het is ook gewoon gezellig en als je eenmaal enkele keren hebt meegedaan dan ga je het ook echt missen als je een keer niet bent geweest. Ik bak af en toe een taart en neem koffie mee en dan genieten we daar buiten lekker van.” Hans is sowieso niet te stoppen als het over Opruimers Hellevoet gaat. “We hebben – hoofdzakelijk via PUSH - goed contact met de gemeente Hellevoetsluis. Ook met Verheij Integrale Groenzorg werken we prima samen en we zijn erg in ons nopjes met alle support die we van dit bedrijf krijgen.” Op https://kleurrijkbuiten.nl/hellevoetsluis kunt u meer lezen over alle werkzaamheden van Verheij. “Niet dat we echt plannen en gericht werven, maar binnenkort hebben we in kaart in welke wijken onze Opruimers actief zijn. We hebben nog wel een paar blinde vlekken, bijvoorbeeld in de Ravense Hoek.”

WePlog app
Veel van de mensen die vuilnis rapen maken gebruik van de app WePlog. Hiermee kun je precies de route zien en publiceren die je hebt gelopen. Als je begint met lopen is de straat waarop je loopt te rapen roodgekleurd. Tijdens het opruimen verandert de rode kleur naar oranje om aan te geven dat één van de mensen van Opruimers Hellevoet actief is in de straat. Na de actie kleurt de straat groen. “Maar we werken niet volgens schema’s hoor,” reageert Hans. We zijn flexibel en blijven dat ook. Mensen zien in hun eigen omgeving met eigen ogen het best hoe het er voor staat. We werken niet met plannen, schema’s en deadlines en willen dat graag ook zo houden. Dat is één van onze sterke punten, denk ik.” Hans staat op het standpunt dat de mensen er oog voor moeten krijgen en dat gaat min of meer vanzelf als ze eenmaal zijn begonnen met opruimen. “De saamhorigheid van de groep doet dan de rest. Dat is het mooie van onze ervaringen met Opruimers Hellevoet.”

Plannen voor 2021
Het borrelt en bruist volop van de ideeën in het hoofd van Hans. “Wat ik dit jaar in ieder geval van de grond hoop te krijgen is het maken van een serie boekjes voor de leerlingen van klas 3, 4 en 5 van de basisscholen. Onder de titel ‘Zwerfie en Rapie’ willen we deze kinderen meer vertellen over het risico dat het weggooien van vuil in de natuur oplevert. We kennen allemaal de beelden van dieren die verstrikt zitten in nylon of tegenwoordig zelfs in mondkapjes. Daarnaast willen we presentaties gaan verzorgen op basisscholen en als afsluiting daarvan een raapsessie organiseren.” Maar daar blijft het niet bij. Als Hellevoetsluis de schoonste gemeente is geworden, wil Hans ook Voorne-Putten enthousiasmeren. Een promofilmpje maken daarvoor is één van de wensen. Dus, als iemand hulp kan bieden…….?

Wil u meer weten over Opruimers Hellevoet kijk dan op Facebook pagina ‘Opruimers Hellevoet’ of telefonisch/ via whatsapp op 06-5532 8383.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant