Afbeelding

Helinium in beweging!

Algemeen 1.858 keer gelezen

Uit de onderzoeksresultaten van de Inspectie van het Onderwijs is eerder dit jaar gebleken dat de beoordeling van de kwaliteit van het havo onderwijs van Helinium als zeer zwak wordt bestempeld.

De leerresultaten zijn als onvoldoende beoordeeld en dit oordeel wordt ook gegeven voor het zicht op de ontwikkeling en de begeleiding van leerlingen. Ook kwaliteitszorg is beoordeeld als onvoldoende. Over de kwaliteit van het onderwijs op VMBO en VWO niveau heeft de Inspectie geen eindoordeel gegeven, omdat hierop niet recent is onderzocht. Het bestuur van de school heeft de opdracht gekregen om de kwaliteit van het onderwijs binnen een jaar te verbeteren. Naast deze problematiek heeft ook de Corona-crisis zich ontvouwd, waardoor het implementeren van de verbeteringen minder snel is gegaan dan gepland. Scholengemeenschap Helinium zet zich keihard in om het nieuw geformuleerde beleid uit te voeren en oplossingen te vinden om de leerachterstanden zo snel mogelijk in te lopen.

Interim rector
Hans Freitag is in mei 2020 aangesteld als interim rector van Helinium. Naast zijn taak om zorg te dragen voor de verbeteropdracht die er ligt en de continuïteit van de leiding aan het Helinium is hij ook druk met het onderwijs in deze Corona tijd. We vragen Hans naar de stand van zaken voor wat betreft de verbeteropdracht: “De school is intensief bezig met de feedback die de inspectie heeft gegeven. In het voorjaar zijn met het docententeam schoolbrede afspraken gemaakt. Deze worden voor heel Helinium uitgevoerd. Leerlingen krijgen zeker de kans om op een hogere afdeling dan is geadviseerd onderwijs te volgen, maar dat is niet altijd meer vanzelfsprekend.” Hans legt verder uit dat de schoolregels intensiever en beter gevolgd worden en dat de leerlingen intensiever en beter gevolgd worden door de vakdocenten en mentoren. “Ook worden leerlingen verwezen naar extra inhaallessen en wordt meer individuele begeleiding gegeven wanneer de resultaten achterblijven.” Hans vervolgt: “De informatie uitwisseling via het leerlinhgenvolgsysteem is verbeterd. En bij het toetsen wordt het voor de leerlingen duidelijker gemaakt wat het doel is van elke opdracht en wat voor soort vragen worden gesteld.” Ook zijn er nog betere afspraken met de docenten gemaakt. “Vaksecties hebben onderling duidelijke afspraken gemaakt over de wijze van lesgeven en iedere Heliniumles voldoet aan afgesproken standaarden. Er vonden en vinden heel veel lesbezoeken plaats om docenten feedback te geven. Ook de leidinggevenden spreken intensief met de docenten.”

Tijd nodig
Hans legt uit dat het wel enige tijd duurt eer de effecten van alle genomen maatregelen te zien zijn. “Maar de eerste signalen van verbetering worden herkend door de klankbordgroepen van ouders en leerlingen . Hierin vragen we regelmatig of zij de verbeteringen terugzien.” Naast deze activiteiten is er veel aandacht voor de leerachterstanden. Hierover vertelt Hans dat er een zogenaamd ‘Helinium-uur’ wordt ingezet. Dit biedt niet alleen een verdieping maar wordt ook ingezet om achterstanden te kunnen inhalen. Begin november aanstaande komen er extra Helinium-uren voor de leerlingen. In samenwerking met Studiecentrum Voorne is er studiecoaching in kleine groepen om begeleiding te geven in het ‘leren leren’. Ook is er extra vakinhoudelijke ondersteuning. Verder is begin oktober gestart met de onlinetraining ‘Snel leren = leuk leren’. De herfstschool, die bedoeld is voor de (voor-)examenklassen, ter voorbereiding op de eerste toetsweek start op vrijdag 23 oktober a.s.

Herstelonderzoek
De Inspectie voert in januari 2021 een herstelonderzoek uit bij de havo van Helinium. Dan moet de kwaliteit van het onderwijs verbeterd zijn naar tenminste onvoldoende kwaliteit. Als deze nog steeds zeer zwak is, wordt de school aangemeld bij de minister voor vervolgmaatregelen. Hans voegt hier nog aan toe dat het driejaarsgemiddelde van de onderijsopbrengsten van de havo-afdeling inmiddels weer op niveau is.

“Cijfermatig is het oordeel zeer zwak daarmee niet langer van toepassing en we zullen de onderwijsinspectie vragen om dit ook formeel vast te stellen.” Er blijft wel toezicht gehouden worden op de school totdat de kwaliteit weer voldoende is. Bij het bezoek in januari 2021 zal blijken of dat het geval is. Hans rondt ons gesprek positief af: “We kunnen optimistisch zijn omdat we aantoonbaar stappen zetten!’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant