José van Neck (Foto: Wil van Balen)
José van Neck (Foto: Wil van Balen) Wil van Balen

ZorgMies maakt het leven leuker!

Algemeen 590 keer gelezen

Het streven van de overheid en de zorgverzekeraars om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, staat op gespannen voet met onze individualisering en levensstijl.

De toenemende vergrijzing; voor 2041 is de verwachting dat er 4,7 miljoen 65-plussers zijn, heeft voor een groot gat gezorgd in onze samenleving. De ouderenzorg is deels afgebroken zonder dat er een goede nieuwe invulling in de thuissituatie tegenover staat. Daarnaast blijkt dat het voor de huidige oudere generatie nog niet makkelijk is om te erkennen dat zij meer professionele ondersteuning nodig hebben dan hun eigen sociale contacten kunnen bieden.

José van Neck is begaan met het lot van mensen die op welke manier dan ook hulp nodig hebben. “Tijdens de Corona lockdown kreeg ik zo’n medelijden met eenzame mensen dat ik kaartjes ben gaan versturen. Ik vroeg wat rond in mijn omgeving en uiteindelijk heb ik meer dan 100 mensen een plezier kunnen doen met een kaartje. Sommigen van hen belden me op om te bedanken en dan had ik iemand regelmatig langere tijd aan de telefoon. Ik wist op dat moment voor mezelf dat ik hier meer mee wilde gaan doen.”

Zo ontstond het idee om ZorgMies Hellevoetsluis te starten. “Ik ken iemand die werkt op het hoofdkantoor van ZorgMies. Ik heb haar gebeld en 1 augustus jl. ben ik van start gegaan. De machine draait op volle toeren, ik heb inmiddels al met tien ZorgMiesen gesproken en afspraken gemaakt. Ons doel is om iemand, ondanks toenemende beperkingen, zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Daarbij verlenen wij ondersteuning in verschillende vormen: Hulp in de huishouding, samen tuinieren of koken, verzorging van huisdieren, wandelen of een uitstapje maken, samen lezen of een spelletje doen, begeleiding naar arts of therapeut.”

José vertelt dat ze alle cliënten zelf bezoekt en dat ze alle ZorgMiesen zelf selecteert. “ik voer zelf de uitgebreide kennismakingsgesprekken bij de mensen thuis. Ik kijk ook echt wie goed bij elkaar zouden kunnen passen, er moet een echt match zijn. Is die er, dan ga ik mee om de mensen aan elkaar voor te stellen. Ik geloof in een vast gezicht en een persoonlijke klik.”

Er kan hulp geboden worden om de mantelzorger te ontlasten. Ook in het geval dat kinderen hun ouders om welke reden dan ook onvoldoende hulp kunnen bieden, reiken zij een helpende hand aan. Of het nu in de ochtend, de middag, de avond of de nacht is, op ieder gewenst tijdstip kunnen zij er zijn.

“Alle ZorgMiesen die ik selecteer zijn in het bezit van een VOG, ze zijn behulpzaam, betrokken, prettig gezelschap en bovenal hebben ze een groot zorghart. Een mannelijke zorgverlener noemen we trouwens een ZorgSiem, helaas heb ik die nog niet weten te vinden. Dames en heren die belangstelling hebben kunnen mij altijd benaderen.”

José is geboren en getogen in Hellevoetsluis, dus zij kent de weg en ze is druk met het bezoeken van fysiotherapie praktijken, huisartsen en buurtkamers, en daar waar mogelijk dat mensen die hulp nodig hebben, gezien worden.

Landelijk nieuws
Recent was ZorgMies Nederland groot landelijk en regionaal nieuws. Niemand minder dan Hare Majesteit de Koningin Maxima heeft een bezoek gebracht aan twee cliënten met hun ZorgMiesen en Mantelzorgers.

Dat mag gezien worden als een erkenning van het goede werk dat ZorgMies doet. Koningin Maxima heeft geholpen bij de mantel-ondersteunende activiteiten, waaronder het voorlezen van de krant, samen koffie drinken en samen praten over de interesses van de cliënten.

ZorgMies
ZorgMies is een organisatie die nu 5 jaar bestaat in Nederland en inmiddels 37 vestigingen heeft. Waarvan dus nu één in Hellevoetsluis. Van hieruit wordt de regio Hellevoetsluis, Nieuwenhoorn, Oudenhoorn, Geervliet en Heenvliet bediend. ZorgMies maakt het leven leuker! En dat zegt José niet voor niets.

“Het kan toch niet zo zijn dat die alleenwonende licht-dementerende mevrouw niet meer naar haar zo geliefde sportprogramma‘s op tv kan kijken omdat ze niet meer weet hoe de afstandsbediening werkt?! Daar ga ik desnoods zelf naar toe om dat iedere dag te regelen,” rond José het gesprek af. José van Neck heeft een groot zorghart, dat is wel zeker!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant