Afbeelding
Aan 't werk

Wouter Bloemendal is European Tree Worker

Actueel 1.147 keer gelezen

Hellevoetsluis - Als u regelmatig omhoog kijkt, is de kans groot dat u Wouter wel eens heeft gezien, want hij zit regelmatig in hoge bomen. Wouter is namelijk European Tree Worker en werkt bij Andeweg BV uit Zuidland.

Wat is de officiële benaming van je functie en hoe lang doe je dit werk al? "Mijn functie is European Tree Worker. Ik doe dit werk al 3 jaar met veel plezier. Er zijn geen twee bomen gelijk. Dat maakt de verzorging ervan tot maatwerk. Er komt heel wat bij kijken om dit natuurlijk kapitaal gezond en veilig te houden. Ik heb mijn opleiding gevolgd bij de Praktijkschool voor Bosbouw en Cultuurtechniek, nu IPC groen geheten, in Arnhem. Een combinatie van theorie en praktijk, best pittig."

Je gaat met relatief zware apparatuur om, dit kan snel gevaarlijk zijn.
"Als European Tree Worker (ETW) ben je een allround vakman en je hebt natuurlijk een passie voor bomen. Het ETW certificaat is een standaard in de vakwereld van de boomverzorging. Gemeentes, provincies en andere overheden eisen vaak dit certificaat wanneer er in of rondom bomen gewerkt wordt. Een ETW is opgeleid om alle voorkomende werkzaamheden rondom of in bomen uit te voeren, vanaf het nieuw aanplanten, via het onderhouden en snoeien tot het uiteindelijk weghalen ('vellen') van een boom. Het ETW certificaat is internationaal erkend."

Wat doet een European Tree Worker?
"Ik werk met, zaag in, hak om, snoei en trek bomen omver. Soms bij een particulier in een tuin, maar vaker in opdracht van bijvoorbeeld een gemeente in een hele straat of wijk. En, we zijn natuurlijk actief bij calamiteiten als bijvoorbeeld omgewaaide bomen na een storm." Grijnzend zegt Wouter erbij dat het in dat geval jammer is dat de boom vaak al ligt, de uitdaging van zijn werk is dan voor een deel al weggenomen. "We werken meestal in een team van twee. Samen zorg je voor het materiaal, het aan- en afvoeren en ook voor de veiligheid. Het klimmen in kruinen van bomen is niet iets wat je zo maar doet. Maar daar zijn we natuurlijk goed voor opgeleid."

Welk beroep dacht je aan toen je jong was?
"Ik wilde graag kok worden. Maar na een week stage vond ik dat bij nader inzien toch niet zo leuk en ben ik van dat idee afgestapt. Ik was goed in diverse sporten en dacht toen daar wat mee te gaan doen. Zo ben ik aan het werk gegaan in een sportschool en dat heb ik 10 jaar gedaan. Tot ik 'iets anders' wilde gaan doen, liefst buiten en een beetje spannend en dat is mijn huidige baan geworden."

Is het werk zwaar?
"Dit werk is zeker zwaar. Je moet best veel klimmen, rekken, strekken en ook sjouwen. Maar we kunnen gelukkig met klimtouw en wat 'handigheidjes' het werk zo licht mogelijk maken. Ik vergelijk het werk ook wel eens met schaken: je moet steeds een of twee stappen vooruit denken. Simpel voorbeeld: als je aan de verkeerde kant op de tak zit die je moet afzagen, lig je zo beneden! Je moet gewoon doorlopend goed nadenken over wat je doet, anders gebeuren er ongelukken. Maar, om op de vraag terug te komen: het kom regelmatig voor dat ik aan het eind van de werkdag redelijk moe ben."

Wat vind je leuk aan dit werk?
"Het buiten zijn en de afwisseling in mijn werkzaamheden vind ik erg leuk. Dan weer werk ik met de telekraan, dan is het klimmen of in de hoogwerker. Maar ook het gezellige onderlinge contact met de collega's maakt het fijn werken. We hebben onderling veel plezier als we elkaar in de maling nemen via de draadloze verbinding die we hebben. We zeggen ook regelmatig gekscherend tegen elkaar 'het knapt wel op zo' en als er dan iemand komt kijken die dit tegen ons zegt barsten we in lachen uit."

Wat is minder leuk?
"Regen en ander slecht weer zijn natuurlijk niet onze favoriete weersomstandigheden. En soms het contact met wat wij gekscherend de 'groen-gekkies' noemen. Begrijp me goed, het is goed dat veel mensen zich druk maken over de woonomgeving en natuur, maar als wij komen doen we gewoon ons werk. Maar vaak horen we dat we hetzij te veel groen weghalen of snoeien, dan wel te weinig. Ieder zijn mening, maar wij moeten werken volgens de opdracht die wij hebben gekregen. En, we moeten de veiligheid niet uit het oog verliezen. Daarom gaat er helaas wel eens een oude boom verloren."

Als je iets zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?
"Ik zou geen verandering weten. Alles is bij ons bedrijf goed geregeld, met ruim 20 jaar ervaring weet mijn baas wel hoe het efficiënt en veilig moet gebeuren. Ik heb een meewerkende baas, dat scheelt natuurlijk ook."

Tot slot, is er nog een grappige anekdote te vertellen?
"Het was vorig jaar een aantal dagen boven de 30 graden in de zomer. Op een kwade dag stond ik hoog bovenin en zag ik dat er onder de motorkap van de hoogwerker veel rook kwam. En ja hoor, het ding deed het niet meer. Daar stond ik dan, vol met mijn kop in de gloeiend hete zon. Gelukkig weet mijn collega goed wat overdrijven is! Hij belde dus het verhuurbedrijf en vertelde dat ik zonder water in de bloedhitte al enige tijd bovenin vast zat. Dat bedrijf kwam dus als een speer en heeft me met een handpomp naar beneden gehaald", zegt Wouter nog nagenietend van dit avontuur.

In 'Aan 't werk' belichten hierin het werk van een inwoner van Hellevoetsluis. Bent of kent u iemand die in aanmerking komt voor deze rubriek, stuur dan een email naar redactie@groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant