Mediaspektakel in Hellevoetsluis bij huldiging Duncan Laurence | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Foto's Wil van Balen en Wilma Broch

Mediaspektakel in Hellevoetsluis bij huldiging Duncan Laurence

  •   2123 keer gelezen   Actueel

Hellevoetsluis – Er waren maar liefst 23 journalisten van verschillende media in het Prinsehuis aanwezig om de overhandiging van de Jan Blankenspeld bij te wonen. Van AD,  SBS6, ANP tot RTL Boulevard ze waren er allemaal.

Om 10.30 uur was het zover Duncan Laurence, of zoals Hellevoetsluis hem beter kent, Duncan de Moor kwam de historische zaal van het voormalige gemeentehuis binnen en werd hartelijk ontvangen door burgemeester Milène Junius.

Buiten verzamelden zich de Hellevoeters die een glimp wilden opvangen van de Songfestival winnaar en voormalig stadsgenoot die deze bijzondere prestatie heeft geleverd. Duncan heeft Hellevoetsluis op de kaart gezet en is een echte ambassadeur voor de stad gebleken. "Wat zullen jullie trots geweest zijn", sprak burgemeester Junius in het Prinsehuis tegen zijn familie en vrienden, "want daar stond hij dan op het grootste muziekpodium van Europa met 180 miljoen kijkers."

Maandenlang was hij favoriet bij de bookmakers, en hij maakte het gewoon waar. En het bijzondere is dat hij gewoon zichzelf bleef. De ontknoping was superspannend en gaf een enorme ontlading, niet alleen bij Duncan maar ook bij heel Hellevoetsluis.  Zijn nummer Arcade werd de dag na het Songfestival maar liefst 1,24 miljoen keer gestreamd. Ook in aanloop van zijn optreden bij het Songfestival ging hij terug naar de stad waar hij opgroeide, smalltown Hellevoetsluis, waar opnames werden gemaakt in de Vesting en bij zijn oude middelbare school Jacob van Liesveldt. In 2012 won Duncan Brielle's Got Talent en in 2019 het Songfestival, hoe mooi is dat! Duncan is een inspiratie voor velen, niet alleen van zijn muziek maar ook omdat hij zich heeft ontwikkeld tot een prachtig en positief mens.

Het gemeentebestuur van Hellevoetsluis heeft unaniem besloten om hem de Jan Blankenspeld toe te kennen. De allereerste Jan Blankenspeld werd op 2 januari 1989 uitgereikt aan de overgrootvader van Duncan, Pieter Laurens van de Linde.  Deze kreeg de Jan Blankenspeld omdat hij veertig jaar secretaris en voorzitter is geweest van de volkshuisvesting. Dertig jaar later kreeg zijn achterkleinkind Duncan eenzelfde Jan Blankenspeld opgespeld omdat hij nummer één werd. Duncans artiestennaam is dan ook ontleend aan deze familienaam: Laurens.

Na lang wachten kon, na de plechtigheid,  ook het toegestroomde publiek Duncan op het bordes verwelkomen. "Het heeft even geduurd maar wat goed dat jullie hier zijn", begon burgemeester Junius haar speech. "Wij zijn supertrots en heel erg blij dat je er vandaag eindelijk bent ondanks je drukke agenda."

Duncan heeft niet stilgezeten na het Songfestival en is heel Europa door geweest. "Ik ben begonnen in Duitsland daarna Polen, Noorwegen, Zwitserland, Frankrijk en Corsica. Dit weekend ga ik weer naar Duitsland om een tv-show te doen. Vanaf aankomende week ga ik naar Amerika." "Maar vanochtend staat hij maar mooi op ons bordes" zegt burgemeester Junius met onverholen trots.

Vier leerlingen van zijn oude basisschool 'Het Palet', Lotte en Danielle, en ook Aaron en Natasja van zijn oude middelbare school Jacob van Liesveldt hadden de eer om een plakkaat te overhandigen aan Duncan.  "We hopen dat het een mooi plekje krijgt boven je bed zodat je iedere ochtend wakker wordt en denkt 'Yes, ik ben de winnaar van het Songfestival!'

Duncan vertelt dat hij er niet op had gerekend dat hij zou winnen . "Ik stond dan wel bovenaan in de polls, maar dat zijn polls en dat zijn geen feiten. En ik ben natuurlijk heel erg nuchter, als Hellevoeter, en ik wilde gewoon feiten zien. Het enige wat ik wilde was mijn liedje zo goed mogelijk doen. Tuurlijk hoop je dat je nummer 1 wordt. En dat ik toen 'Music first!' riep, dat floepte er zomaar uit. Achteraf dacht ik, dat heb ik best goed gezegd." Muziek heeft hem als veel gebracht en zal hem nog veel brengen. "Dat hoop ik wel Ik ga zelf mijn uiterste best doen. Morgen sta ik in Paradiso, dat is helemaal uitverkocht, daarna vertrek ik dinsdag naar Amerika om nieuwe muziek te gaan schrijven, met alle kansen die zich daar nu aanbieden." Daarna komt er dus nieuwe muziek van Duncan. Hoe lang we nog moeten wachten houdt hij nog even geheim. Wel weten we dat hij volgend jaar in Ziggo Dome zal optreden. Na afloop maakte hij nog even een 'selfie' met het publiek. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>