Afbeelding
Foto's Wil van Balen

Kunstenaar Johan van Konijnenburg krijgt Jan Blankenspeld tijdens 20e expositie Spetters

Actueel 1.108 keer gelezen

Hellevoetsluis - Bij de opening van de 20e expositie van Spetters op woensdagavond 16 januari, ontving kunstenaar Johan van Konijnenburg de Jan Blankenspeld uit handen van burgemeester Junius. Deze Hellevoetse onderscheiding kreeg hij voor zijn jarenlange inzet op het gebied van culturele ontwikkeling in Hellevoetsluis. Dit kwam als een complete verrassing voor de eigenzinnige kunstenaar die zelf prachtige werken schildert en iedereen die een creatieve uitlaatklep zoekt stimuleert om zich vooral, net als hij, op het doek te uiten.

Van Konijnenburg begon in 1979, dus inmiddels 40 jaar geleden, als beroepskunstenaar. Het kunstatelier van Johan bestaat dit jaar 30 jaar. Daarnaast begeleidt hij al jarenlang mensen met een beperking op het gebied van kunst en cultuur. Met de groep Spetters exposeert hij nu al voor het 20e jaar in het gemeentehuis. Van Konijnenburg was ook betrokken bij tal van activiteiten en producties. Een bekend kunstwerk van hem is de restauratie en beschildering van de fietstunnel onder de A.I. Laan. Een project dat hij destijds samen met 400 basisschoolkinderen uitvoerde.

Meer dan een kunstenaar en leraar
Burgemeester Junius: "Johan van Konijnenburg maakt onze stad letterlijk een beetje mooier. Hij is van grote betekenis voor de Spetters en voor de Hellevoetse samenleving. Zijn inzet is goud waard. Johan maakt al 20 jaar samen met zijn cursisten, die hij liever zijn vrienden noemt, deze kunstwerken. Je werkt met veel liefde en geduld met de Spetters. Je bent niet alleen de kunstenaar en de leraar; je bent veel meer dan dat. Mensen komen uit hun isolement, krijgen zelfvertrouwen en komen tot hun recht. En je zegt altijd: laat je niet weerhouden door wat je niet kan, maar laat zien wat je wel kan. Deze creatieve stimulans betekent veel voor iedere cursist met of zonder beperking", geeft burgemeester Junius aan.

Spetters expositie
Al 20 jaar is de expositie van de Spettersgroep de eerste expositie van het nieuwe jaar in het Hellevoetse gemeentehuis. En de expositie van Spetters is ook altijd de meest opvallende. Dit jaar is het hoofdthema: 'Cartoon/Stripfiguren en filmposters'. "Deze 20e editie is een hele speciale editie met meer dan 70 kleurrijke kunstwerken waar wij, iedereen die in het gemeentehuis werkt en bezoekers, weer van kunnen genieten", geeft burgemeester Junius aan. De groep Spetters heeft niet alleen mooie en grappige kunstwerken met cartoon en stripfiguren gemaakt een aantal van hen was ook zo verkleed. Zo werd de burgemeester aangekondigd door Superman en waren ook onder andere Sneeuwwitje en Asterix van de partij.

Jan Blankenspeld
De Jan Blankenspeld is een Hellevoetse onderscheiding die alleen in speciale gevallen wordt uitgereikt, het gaat om uitzonderlijke verdiensten voor de Hellevoetse samenleving. De beslissing voor de uitreiking ligt bij het college van burgemeester en wethouders.

U kunt de expositie t/m 21 februari tijdens openingstijden van het gemeentehuis bekijken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant