"Door zwerfboekenstations vind ik lezen leuker" | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl

"Door zwerfboekenstations vind ik lezen leuker"

  •   142 keer gelezen   Actueel

Begin dit jaar werd Mikai van der Stelt geëerd als één van de drie 'Helden van Hellevoet'. Hij ontving tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst uit handen van burgemeester Milène Junius een Hellevoets Jeugdlintje voor zijn initiatief: kinderzwerfboekenstations in Hellevoetsluis.

Deze week is het kinderboekenweek en met de tweede editie van de campagne 'Held van Hellevoet' in aantocht wilden wij wel eens wat meer weten over Mikai. Over de zwerfboeken en natuurlijk ... waarom lezen nou zo belangrijk is?

Hoe ben je op het kinderzwerfboekenstation gekomen?
"Nou, dat is een beetje de schuld van mijn moeder. Heel lang vond ik lezen niet zo leuk. Ik kon niet goed lezen en het stilzitten vond ik ook moeilijk. Als ik het probeerde las ik twee zinnen en wilde ik weer buiten spelen. Dus mijn moeder kwam met de vraag of ik hieraan mee wilde werken, om lezen op die manier een beetje leuk voor me te maken. En dat is aardig gelukt!

Door de zwerfboekenstations ben ik het leuker gaan vinden. Ik lees nu graag boeken van Tom Groot bijvoorbeeld." De kinderzwerfboekenstations staan verspreid over heel Nederland. In deze regio staan er 40 en in Hellevoetsluis staan er 25 zwerfboekenstations op mijn naam. Ze staan onder andere bij de Albert Heijn, hier in het gemeentehuis, bij het zwembad, bij stichting Push en bij kinderboerderij de Kerkestee."

Dat klinkt goed! En hoe werkt het precies?
"Wij krijgen gebruikte boeken van mensen, van donaties en van het hoofdkantoor. Ook houden we inzamelingsacties. De boeken zijn soms wat ouder en soms splinternieuw. Alles is welkom! Als mensen boeken over hebben, komen wij ze ophalen en maken we er een kinderzwerfboek van. Soms, als we teveel boeken hebben, dan helpen we andere zwerfboekenstations in de regio."

Waarom vind je dit zo leuk?"
Andere mensen helpen en een leuk boek geven, zodat zij ook plezier kunnen beleven aan lezen vind ik leuk. "

Vorig jaar heb je het Hellevoets Jeugdlintje ontvangen omdat je zo actief hiermee bezig bent. Wat vond je daarvan?
"Nou, ik wist er helemaal niets van. Mijn moeder zei dat we naar het gemeentehuis gingen om te kijken en ineens kwam ik thuis met een jeugdlintje! Ik heb het lintje op school en aan de familie laten zien en nu staat hij in de boekenkast."

Heb je een advies voor kinderen die ook niet zo van lezen houden?
"Ja, ga er gewoon iets mee doen want alleen maar zeggen 'Nee, ik wil niet lezen', daar schiet je niets mee op. Lezen is voor heel veel dingen belangrijk en goed, dus bekijk boeken en ga lezen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>