Fort Noorddijk in vervallen staat
Fort Noorddijk in vervallen staat

Restauratie en nieuwe bestemming voor Fort Noorddijk

Actueel 821 keer gelezen

Het monument Fort Noorddijk  verkeert in zodanige staat dat het niet goed toegankelijk is voor bezoekers. Vorig jaar is de toegangsbrug van het verdedigingswerk gerestaureerd. Het Zuid-Hollands Landschap wil het monument dat dateert uit 1884, restaureren zodat het weer goed toegankelijk wordt en er nieuwe functies onderbrengen.

Restauratie
Het Zuid-Hollands Landschap heeft voor de restauratie een bedrag van € 157.500 nodig. Ongeveer de helft hiervan wordt betaald door de Provincie. Daarnaast ontvangt het Fort een Brim subsidie van € 7.500 van het rijk. Voor de rest heeft het Zuid-Hollands Landschap verzoeken ingediend bij diverse fondsen en bij de gemeente Hellevoetsluis van € 5000,00.

Peter Hofman: "De gemeente draagt hier graag aan bij. Na de restauratie wordt het Fort met behulp van vrijwilligers verder ingericht en gaan we met het Zuid-Hollands Landschap in gesprek over de eventuele herbestemming. Op zo'n bijzondere locatie is van alles mogelijk. Het fort hoort bij historisch Hellevoetsluis en is een unieke plek in de toeristische fiets- en wandelroutes."

Historie
Samen met de verdedigingswerken van de vesting Hellevoetsluis speelt het Fort op de Noorddijk een belangrijke rol in het historische verhaal van Hellevoetsluis. In de tweede Wereldoorlog werd het fort dat door het Duitse leger gebruikt, dat het met luchtdoelartillerie uitrustte, tegen de voortdurende luchtaanvallen van de Engelse luchtmacht op Nederland en Duitsland. In deze tijd zijn diverse aanpassingen aan de objecten gedaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant