Afbeelding

JOGG bord van Centrum Jeugd en Gezin naar Sportfondsen Hellevoet

Actueel 105 keer gelezen

Yvon Schrama, leidinggevende bij de Jeugdgezondheidszorg in Hellevoetsluis mocht in november als eerste het JOGG bord in ontvangst nemen van wethouder Hans van der Velde. Het JOGG bord dat als estafette door Hellevoetsluis gaat en steeds een maand verblijft bij een organisatie die zich aangesloten heeft en betrokken is bij JOGG. Het bord gaat vandaag zijn reis door Hellevoet vervolgen, maar eerst verteld Yvon enthousiast wat Centrum Jeugd en Gezin doet aan Jeugd Op Gezond Gewicht.

 

De medewerkers van de jeugdgezondheidszorg werken vanuit het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) gelegen aan Vliet 2. Dit zijn jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, assistenten en een pedagoog. In het CJG werken zij o.a. samen met maatschappelijk werkers en schoolmaatschappelijk werkers. Alle ouders en kinderen zullen er wel eens geweest zijn of anders één van de medewerkers ontmoet hebben of nog gaan ontmoeten. Dat begint tijdens het huisbezoek wat de jeugdverpleegkundige brengt na de geboorte van een baby. Zij volgen daarna de gezondheid en ontwikkeling van alle kinderen van 0-19 jaar in Hellevoetsluis. Dat start met het bezoek aan het consultatiebureau en daarna via de basisschool en vervolgens in het voortgezet onderwijs. In de praktijk betekent dit dat zij o.a. voorlichting en advies geven over voeding, opvoeding, gezondheid en ontwikkeling. Vroegtijdig signaleren en eventueel doorverwijzen en ouders begeleiden in probleemsituaties is ook een belangrijk item binnen CJG.

Betrokken
CJG is betrokken bij de JOGG beweging onder andere vanwege het wegen en meten van kinderen, wat plaatsvindt op het consultatiebureau. Dit gebeurt in groep 2, daarna in groep 6 en vervolgens op het voortgezet onderwijs. Uit de cijfers blijkt dat het overgewicht van kinderen tussen 6 en 10 jaar toeneemt. Het is een gegeven dat kinderen die in deze leeftijdsfase overgewicht hebben al een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van diabetes, of problemen kunnen krijgen met hart, bloedvaten en gewrichten. Daarom wil het Centrum Jeugd en Gezin zich graag aansluiten bij de JOGG beweging.

Inzet
Zij zullen zich gaan inzetten om samen met alle partijen die zich hebben aangesloten activiteiten te starten en hopen dat ouders en kinderen dit gaan zien en gaan meedoen om ervoor te zorgen dat kinderen een gezond gewicht behouden of krijgen. Inmiddels heeft Centrum Jeugd en Gezin met een aantal basisscholen om de tafel gezeten om deze activiteiten vorm te kunnen gaan geven. Voor vragen over de voeding, opvoeding, gezondheid en ontwikkeling van uw kind kunt u altijd bij CJG terecht. Dit kan door gebruik te maken van de inloopspreekuren, de tijden zijn te vinden op de website www.cjghellevoetsluis.nl. Of door te bellen naar: 010-2010110 waar u met al uw vragen terecht kunt.

JOGG bord
Het JOGG bord heeft de afgelopen weken op de balie van het CJG gestaan. Dat zal diegene die het CJG bezocht heeft, niet ontgaan zijn. Het is tijd om de estafette te vervolgen en op sportieve wijze hebben Angela Verschoor – teamleider Sport en Horeca- en Michiel van Mierlo, Manager van Sportfondsen Hellevoetsluis, uit handen van Yvon Schrama, het JOGG bord in ontvangst mogen nemen. Volgende maand vertellen Angela en Michiel van Sportfondsen Hellevoetsluis wat hun betrokkenheid is bij JOGG.

Jansen & van Balen

 

Uit de krant