Afbeelding

Plandelen maar……!

Actueel 560 keer gelezen

Hellevoetsluis - Bij het lezen van de koptekst denkt u misschien aan een spelfout? Nee hoor, plandelen is een echt werkwoord. In de Van Dale online zult u het woord (nog) niet aantreffen, maar 'ploggen' wel.

Ploggen betekent afval oprapen tijdens het joggen en is een uit Zweden afkomstige fitnesstrend. U raadt het al: plandelen is de variant hierop en betekent tijdens het wandelen afval oprapen. In steeds meer steden en dorpen gaan vrijwilligers op stap, joggend dan wel wandelend, om de buitenruimte waar iedereen gebruik van maakt schoon te maken en zwerfafval op te ruimen. Zo beweeg je en wordt je omgeving gelijk schoner, een mooie combinatie.

Zaterdag 25 mei om 9.00 uur was het verzamelen bij Ri-Jo om mee te doen aan het plandelen lang het Kanaal. Heelvoetsaam organiseert deze activiteit. 'Verbeter de wereld, begin bij jezelf ' is te lezen op de homepage van Heelvoetsaam.nl Het regent dat het giet, deze zaterdagmorgen, maar Minke Bontekoe, initiatiefneemster, zegt: "Het is altijd goed weer, dit is nu weer heel goed voor alle tuinen en planten en wij kunnen gewoon aan de slag hoor".

Minke raapt al heel lang rommel in haar omgeving op en sinds begin dit jaar wil ze dit meer naar buiten brengen. "Ik deed dit eerst een beetje in de anonimiteit, mijn dochter vond het maar niets, zei dat het niet mijn taak is", vervolgt Minke, "maar we zullen het hier in Hellevoetsluis toch samen moeten doen, we leven hier toch ook samen?". "Rommel verstoort het mooie beeld dat je hebt als je wandelt of fietst en als nou iedereen onderweg 10 stuks afval opruimt dan ziet alles er nog veel mooier uit". En daarom loopt Minke deze keer met een kruiwagen en gewapend met een vuilgrijper en een zak voor PDM-afval door de berm langs het Kanaal. De berm tussen de Kanaalweg Oostzijde en het Kanaal is wel 10 meter breed, heel wat plek voor zwerfafval. Maar er is ook veel natuur te zien. "Het moet niet alleen een vuil-opruimactie zijn, maar je moet ook gewoon genieten van de natuur om je heen. Er is zoveel te zien als je hier loopt" en Minke vertelt over de watervogels die voorbijzwemmen en de valeriaan die in bloei komt.

In plaatsen waar plandelen al wat langer gemeengoed is, stelt de gemeente grijpers, afvalzakken en sleutels van containers ter beschikking. In Hellevoetsluis is dat nog niet het geval. "Ik zit er een beetje dubbel in", zegt Minke. Ik vind het leuk om dit kleinschalig in mijn eigen omgeving te doen. "Ik ben een beetje bang dat – als ik het groter neerzet – de gemeente dan gaat zeggen "lopen jullie ook eens een rondje Ravense Park of bij het kleine strandje". Ik denk dat misschien onterecht maar ik voel het zo", verwoordt Minke haar twijfels om haar activiteiten uit te breiden.Zaterdag 6 juli wordt er weer geplandeld", besluit Minke en plandelt weg met haar kruiwagen.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant