Afbeelding

Van spelen kun je leren

Actueel 101 keer gelezen

Elke dag is een leerzame dag op scholengemeenschap Helinium in Hellevoetsluis, maar donderdag 6 maart was extra leerzaam voor de Technasium leerlingen van V1U, TV1, HV1R en Hv1Q. Zij namen deel aan een workshop Tinkercad (een 3-D tekenprogramma) en een gastcollege van de speeltoestellenfabrikant Kompan. Voor het Technasium-vak Ontwerpen en Onderzoeken ontwerpen zij nieuwe speelplekken voor, en in samenwerking met, de gemeente Hellevoetsluis.

3-D tekenen
Bijzonder in dit project is dat de Overheid (in dit geval de gemeente), Ondernemers (Kompan) en Onderwijs samenwerken. Niet alleen de leerlingen van het Helinium zijn betrokken bij het project, maar ook de Hogescholen. Kayleigh van Oostrom, studente aan de Willem de Koning Academie in Rotterdam, maakte de Technasium leerlingen wegwijs met het tekenprogramma Tinkerkad en inspireerde hen de meeste mooie en bijzondere speeltoestellen te ontwerpen. De meeste originele ontwerpen kunnen door een 3-D printer worden geprint en staan model voor de uiteindelijke eindpresentatie van het project.

Vijf stappen Plan
Mark Kempen, voorheen woonachtig in Hellevoetsluis, is werkzaam bij het Deense internationale speeltoestellenbedrijf Kompan en laat de leerlingen door middel van een presentatie, oefeningen en filmpjes goed nadenken over de inrichting van de speelplekken. Via een vijf-stappenplan moeten de kinderen bedenken welke doelgroepen gebruik maken van de speelplekken (zoals leeftijdsgroepen en hoe zij speelplekken gebruiken), de omgeving (als er water in de buurt is, is het misschien niet veilig voor kleine kinderen), de ruimte (misschien biedt een aansluitend bos ook mogelijkheden) en de vaardigheden (wat kan bv. een fysiek iemand met jouw speelplek). Hoe moet de speelplek worden gebruikt? Wil je jouw speelplek ontwerpen als sport-, spel- of als ontmoetingsplek?

Prijs
De kinderen hebben goed geluisterd en stellen na de presentatie nog wat gerichte vragen. Omdat het budget ook een grote rol speelt, is één van de vragen of er ook tweedehandse speeltoestellen gebruikt mogen worden. Helaas is dat niet toegestaan. Veiligheid en duurzaamheid (15 jaar voor speeltoestellen) zijn eveneens van belang. Mark van Kempen daagt de kinderen uit om met een goede motivatie hun plan te presenteren. Degene die de beste tips hebben voor Kompan (het bedrijf staat daar positief tegenover en hoopt zo de belevingswereld van de kinderen te doorgronden) worden beloond met een prijs! Een mooie uitdaging!
Nicole van Tooren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant