Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Raadsleden praten met verontruste omwonenden coffeeshop Oostdijk

Algemeen 3.607 keer gelezen

Hellevoetsluis - Er is grote onrust ontstaan nadat burgemeester Milène Junius vorige week aankondigde dat de vergunning voor de huidige coffeeshop is ingetrokken en er een nieuwe coffeeshop komt in een vroegere open-haardenzaak aan de Oostdijk 4. Niet alleen in de politiek werd verbaasd gereageerd, ook de inwoners van de omliggende woonwijk reageerden verrast, en tevens boos. Uiteraard is er eveneens verzet van de huidige coffeeshop in de Kerkstraat.

Vanuit onder meer de fracties van de VVD, PvdA, D’66 , GroenLinks en IBH is er tegenspraak en verwondering over de gang van zaken. IBH stelde dat zij zich tegen de nieuwe vestigingsplek verzetten en dat ze de bewoners zullen helpen in hun verzet. Dinsdagavond 31 mei spraken gemeenteraadsleden van verschillende partijen met ongeruste bewoners die via brieven, email en een petitie hun bezwaren kenbaar maakten.

VVD-fractievoorzitter Dick Bosgieter stelt in het bijzijn van de aanwezigen nog eens dat zijn woorden van jl. dinsdag in het AD wellicht erg direct overkwamen, maar dat hij dat ook meent. “Op de manier zoals het nu gegaan is (red.: gemeenteraadsleden werden min of meer overvallen door de mededeling van het intrekken van de vergunning van de Barbershop alsmede de locatie van de het nieuwe wiet-uitgiftepunt) ga je niet om met een onderwerp waarvan je kunt inschatten dat het gevoelig ligt. De burgemeester heeft echt wat uit te leggen.” Op de vraag van één van de bewoners wat er nu staat te gebeuren, antwoordt Bosgieter dat hij er van uit gaat dat de burgemeester uiterlijk aanstaande woensdag met een uitgebreid feitenrelaas komt.

Buren leggen uit, dat zij het erg vreemd vinden dat er nu pas informatie loskomt, terwijl op 27 augustus 2021 de huidige eigenaar het pand aan de Oostdijk al heeft aangeschaft. “En, ze zijn hier al weken driftig aan het verbouwen, dat doe je niet als je geen goede toezeggingen hebt, lijkt ons.” Een andere bewoner maakt zich zorgen om het toenemende verkeer dat een wietshop zal veroorzaken. “Het is hier verkeersluw gemaakt en dat was niet voor niets. De weg wordt nu gebruikt door heel veel schoolgaande kinderen. Dat is ook het geval op de Rijksstraatweg. Die scholieren wil je niet confronteren met bezoekers van de wietshop die zeker ook zullen gaan blowen in de omgeving van het pand.”

De bewoners zijn verbaasd over de manier van communiceren. “Ik hoor dit voor het eerst, tot nu toe heb ik vanuit de gemeente nog niets vernomen. Dat vind ik vreemd, want het betreft hier een woonwijk en er zou best wel eens overlast kunnen ontstaan. Ik begrijp dat de winkel vanaf 7 uur tot in de avond geopend zal zijn, dus ik verwacht de hele dag af en aan rijdende scooters en auto’s. De Oostdijk is nog niet zo lang geleden verkeersluw gemaakt, dus ook daarom plaats ik vraagtekens bij deze ontwikkeling. Er is sprake van enkele honderden bezoekers per dag bij de huidige Barbershop, dus dat gaat hier een grote drukte opleveren. ” Een van de omwonenden heeft in zijn tuin langs de Rijksstraatweg een bord geplaatst. ‘Hier geen drugpand’, kunnen voorbijgangers lezen. Omwonenden van de Oostdijk  zijn een petitie gestart tegen de komst van een coffeeshop in hun woonwijk, daar zijn inmiddels 317 handtekeningen opgehaald. 

John & Co
In de voormalige winkel van Pierre & Jeanette open haarden aan de Oostdijk 4 wordt binnenkort een canabis afhaalwinkel geopend. Deze winkel, ‘John&Co’, zal geopend zijn vanaf 13 juni aanstaande, zo is te lezen op de nieuwe website van de winkel. In een brief die aan enkele omwonenden is gestuurd spreekt Nizar El Mahjoubi de wens uit dat hij ‘en ideale buurman’ voor de mensen wil zijn. Hij nodigt de mensen uit voor een informatieavond die op 27 juni a.s. gehouden zal worden. Verder is op de website te lezen: ‘John & Co. is er voor iedereen (18+) die op zoek is naar kwaliteitscannabis van eerlijke telers. We zijn momenteel in verbouwing, maar onze zaak is vanaf 13 juni open als een snelle en persoonlijke afhaallocatie!’.

Wietexperiment
Hellevoetsluis is een van de tien deelnemende gemeenten aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, ook wel bekend als het Wietexperiment. Het Wietexperiment moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is in Nederland. Op dit moment zijn er negen telers aangewezen om legaal hennep en hasjiesj te produceren voor de verkoop in coffeeshops.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant