Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Coffeeshop Barbershop Hellevoetsluis moet sluiten

Algemeen 13.419 keer gelezen

Hellevoetsluis – Vorige week heeft de gemeente een brief verstuurd aan de omwonenden van coffeeshop Barbershop in de Kerkstraat waarin te lezen is dat de coffeeshop over twee weken de deuren zou moeten sluiten.

Het beleid in gemeente Hellevoetsluis is sinds 1998 dat er toestemming gegeven wordt voor het exploiteren van maximaal één coffeeshop in deze gemeente. Maart 2022 startte de gemeente de procedure voor nieuwe vergunningverlening voor exploitatie waarop ingeschreven kon worden. Maar zo laat de gemeente nu weten: ‘Door een onverwachte situatie moet de coffeeshop voor het aflopen van zijn vergunning de deuren sluiten.’

Bewoners en mede-ondernemers van de Kerkstraat hebben nadat zij deze brief van de gemeente hadden ontvangen handtekeningen opgehaald tegen de sluiting van de coffeeshop en overhandigd aan burgemeester Junius. Zij hopen dat de burgemeester het besluit zal heroverwegen en schrijven bij hun petitie het volgende. ‘Deze shop is al meer dan twee decennia in onze straat gevestigd en veroorzaakt geen overlast. De aanwezige vriendelijke beveiligers voor de deur van de Barbershop houden de openbare orde scherp in de gaten en spreken zelfs de fietsers en bromfietsers die door de straat rijden aan op hun gedrag. Bij ons bestaat nu de angst dat het wegvallen van de Barbershop illegale straathandel tot gevolg zal hebben wat zich zal gaan concentreren in onze buurt.’

Peter van Londen is inmiddels bijna tien jaar eigenaar van coffeeshop Barbershop en kijkt met volle verbazing naar deze ontwikkeling. “Wij zijn destijds gevraagd om mee te doen met het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Dit zou een mooie kans zijn om nog meer erkenning te krijgen voor onze zaak. Gewoon een normaal bedrijf dat belasting betaald, net zoals iedere andere onderneming. Daarom heb ik verschillende vergaderingen bijgewoond en ik had zin in om mee te doen met het experiment. We hebben met burgemeester Junius afgesproken ‘we gaan hier samen in om de legalisering van de verkoop van wiet vorm te geven’. Tweede kwartaal van 2023 gaat het wietexperiment van start en dan gebeurt dit. Ik heb acht mensen in dienst bij de coffeeshop. Die staan straks misschien allemaal op straat. Een van de redenen die de gemeente geeft voor het niet afgeven van de nieuwe exploitatievergunning voor onze shop is dat ik niet heb vermeld dat ik BarBiertje heb verpacht. Dat moet volgens de wet Bibob, maar daar was ik niet van op de hoogte. En nu krijgen we te horen dat we binnen twee weken zouden moeten gaan sluiten. En inmiddels zou er een andere partij zijn die mogelijk wel de vergunning krijgt.”

In een reactie laat de gemeente hierover het volgende weten: “De looptijd van de huidige vergunning is gekoppeld aan de fases van het Wietexperiment. In dit geval betekent dit dat de vergunning vervalt voordat het experiment begint. De vergunning komt in de eerste helft van juni te vervallen. In de tussentijd heeft de ondernemer een wijziging gemeld van zijn bedrijfsvoering. Bij een coffeeshopvergunning volgt dan altijd een Bibob-onderzoek. (Bibob is een wet waarmee de gemeente wordt beschermd om ongewenste activiteiten toe te staan.) Op basis hiervan is de vergunning van de huidige coffeeshop eerder komen te vervallen.”

Als een vergunning, subsidie of transactie wordt geweigerd of ingetrokken op basis van de Wet Bibob dan kan daar tegen worden geprocedeerd. En dat is precies wat Van Londen gaat doen. “We laten het er niet bij zitten. Het is mijn bedrijf dat ineens van mij af wordt genomen. Het voelt als een mes in mijn rug. Ik begrijp er totaal niks van. We hopen dat het kort geding ervoor zorgt dat het in ieder geval voorlopig wordt uitgesteld.”

Onlangs maakte een andere ondernemer zijn plannen voor een afhaallocatie van cannabiswinkel John & Co aan de omwonenden van Oostdijk 4 bekend middels een brief. Deze cannabiswinkel zou op 13 juni zijn deuren openen.  Een woordvoerder van de gemeente geeft hierover het volgende aan: “Nadat de verdeelprocedure voor een nieuwe vergunning is gestart heeft deze ondernemer zich hiervoor ingeschreven. De locatiekeuze was, buiten een aantal uitgesloten locaties, vrij. Het is dus aan de ondernemer waar deze zich wil vestigen. Uiteraard wel binnen de kaders van de verdeelprocedure en het bestemmingsplan.”  

Echter, de vergunning hiervoor is nog niet afgegeven. Inmiddels hebben de omwonenden van de Oostdijk een petitie opgestart tegen de komst van een coffeeshop in hun woonwijk. 

GroenLinks heeft jarengeleden een motie ingediend voor deelname aan het landelijke wietexperiment. Dat werd destijds unaniem aangenomen door de raad, hierna is het balletje gaan rollen. “GroenLinks vindt dit dan ook een slechte ontwikkeling” zegt Bianca Verschoor fractievoorzitter. “Bij dit landelijke experiment moeten bestaande coffeeshops die mee willen doen zich hiervoor inschrijven. De raad is door burgemeester Junius op de hoogte gehouden over het verloop van het experiment tot dusver. Ook kreeg de raad te horen dat de gesprekken met coffeeshop Barbershop goed verliepen”, zegt Verschoor. “Het klopt dat dit een burgemeestersbesluit is, maar een nieuwe locatie met een andere bestemming is een raadsbesluit. En met deze locatie is onze fractie het in ieder geval niet eens. Je moet dit toch niet in een woonwijk willen? Bovendien is deze straat autoluw omdat deze weg alleen toegankelijk is voor bestemmingsverkeer.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant