Afbeelding
Foto: Wil van Balen
Foto’s

Scholen lopen voor de vrede

Algemeen 1.814 keer gelezen

Hellevoetsluis – Op 14 april organiseerden leerlingen en docenten van het Penta college Jacob van Liesveldt en het Helinium de sponsorloop ‘Actíe voor de vrede’. Naast de sponsorloop werd er ook een markt georganiseerd door leerlingen.

Het was gezellig druk aan de Fazantenlaan. De zon scheen, er klonk muziek en leerlingen en leerkrachten waren samen druk bezig op de markt en bij de start van de sponsorloop. Op de markt verkochten Milouda, Karlijn en Kimberly hun zelfgemaakte cakes. “We hebben er zin in hoor”, klonk het enthousiast. De sponsorloop trok ook een groot aantal lopers. Leerlingen en leerkrachten liepen samen hun rondjes. Kiehran uit de brugklas vond het wel erg warm. Hij zat wat bij te komen: “Als ik in Oekraïne zou wonen, zou ik ook flink bang zijn”. 

Locoburgemeester Margriet den Brok – Swakhoven is aanwezig om de sponsorloop officieel te openen. Zij spreekt daarbij van een unieke dag voor de vrede en over een unieke samenwerking tussen beide scholen. Niet alleen tussen beide scholen maar zeker ook tussen leerlingen en leerkrachten. “De samenwerking tussen beide scholen is erg uniek, volgens Monique van Loon. De docente Duits van het Penta college Jacob van Liesveldt vertelt: “We merkten dat onze leerlingen zich behoorlijk angstig voelden toen de inval in Oekraïne begon. Het nieuws kwam hard binnen bij velen. Om met deze gevoelens iets te kunnen werd er gezocht naar een manier om op een positieve manier iets met deze situatie te doen.”

Samenwerking scholen
De leerlingenraad van het Penta college Jacob van Liesveldt kwam bij elkaar om actie te ondernemen. Er werd meteen geopperd om een samenwerking met het Helinium aan te gaan. En zo geschiede. Eerst was er telefonisch contact tussen de beide directeuren en daarna werd er een delegatie gevormd van leerlingen van beide scholen. Deze delegatie had regelmatig overleg over de te organiseren actie. Als actievorm werd uiteindelijk gekozen voor een sponsorloop met als deelnemers docenten en leerlingen samen en een markt waarbij leerlingen hun eigen spullen verkopen. Omdat er wereldwijd meer landen zijn, behalve de Oekraïne, die lijden onder oorlog en onderdrukking werden er drie goede doelen gekozen. Giro 555 (voor Oekraïne), het Rode Kruis en het regelen van schoolmateriaal. Dit schoolmateriaal is voor kinderen, die gevlucht zijn uit de Oekraïne en nu het Nederlandse onderwijs ingaan.

Tijdens de overleggen tussen de leerlingen van zowel het Penta college Jacob van Liesveldt en het Helinium borrelde het ondertussen van de nieuwe ideeën. De samenwerking smaakte duidelijk naar meer. Er gaat dus nog veel meer samenwerking komen tussen de scholen. En dat is alleen maar goed want volgens Monique van Loon zijn het twee hele leuke scholen pal naast elkaar.

De opbrengst van deze dag laat zich nog eventjes raden. De organisatie wil zo transparant mogelijk zijn en zo zorgvuldig mogelijk met de cijfers om gaan. Zo krijgen de deelnemers van de sponsorloop nog de tijd om langs hun sponsoren te gaan om het gelopen bedrag op te halen. De inkomsten van overige sponsoren worden ook nog afgewacht en de inkomsten van de markt zijn met een QR-code binnen gehaald. Als alle cijfers bekend zijn komt er een duidelijk actieoverzicht met alle opbrengsten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant