Afbeelding
groothellevoet

Uitvoerige reparaties aan Korenmolen De Hoop

Algemeen 655 keer gelezen

Hellevoetsluis - De wieken van Korenmolen De Hoop in de vesting worden gerepareerd. Voor de jaarwisseling zijn de molenmakers begonnen en inmiddels zijn er twee wieken klaar.

Stellingmolen “De Hoop” werd in 1801 gebouwd. Beneden konden de meelwagens onder het luiwerk rijden, om te worden geladen of gelost. Bij de restauratie van 1962-1961 is deze doorrit in ere hersteld. Hierna, tot de restauratie van 1992-1993, waren er diverse bedrijven gevestigd. Nu wordt de molen al vele jaren bewoond door de molenaar en zijn vrouw.  

Maandag 10 januari is begonnen met de restauratie van de twee andere wieken. Veertig heklatten, kluften en een aantal meters voorzomen, middenzomen en bordschroot worden vervangen zodat het gevlucht weer veilig is voor de molenaars en leerlingen. Later dit jaar zal er een grote reparatie aan de kap plaats vinden. Het halslager, dat is het lager waar de wiekenas op draait, en twee grote zware balken waarop dit lager ligt zullen vervangen worden. Ook de stelling, de houten omloop, zal gerepareerd worden. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere reparaties. Wanneer dat alles gereed is, zal de molen verder afgeschilderd worden. 

Zodra de coronamaatregelen het toelaten zal de molen weer iedere zaterdag en zondag van 12:00 tot 16:00 uur geopend zijn. ‘s Zomers is dat van 11.00 tot 16.00 uur.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant