Afbeelding
Jaap Reedijk

Jaap Reedijk brengt de tram terug bij de trambrug in Dirksland

Algemeen 750 keer gelezen

Dirksland - Zonder een feestelijke onthulling stond hij daar. De lichten gingen aan en de tram was terug. Bij de trambrug in Dirksland staat sinds eind december een nieuw kunstwerk dat de naam M67 draagt. Uit drie ontwerpen koos de bevolking van Dirksland het ontwerp van Jaap Reedijk als het meest aansprekende.

“Ik ben opgegroeid met de verhalen over de tram die voor ons huis op de Klaaswaalse Molendijk reed. Wij waren afhankelijk van de R.T.M. om uit de Hoekse Waard te komen. Eigenlijk is het te vergelijken met de situatie hier op Goeree-Overflakkee al is dit altijd een eiland gebleven. Voor velen is de R.T.M. meer dan een herinnering aan het vervoer van vroeger.”

Voor Reedijk stond al vast wat voor soort kunstwerk hij wilde maken. “Ik ken de trambrug en de verhalen rond de tram. Ik had twee ontwerpen ingediend waarin het voertuig centraal stond. De gemeente koos de M67 waarna ook de bewoners voor het ontwerp stemden. “Het was wel een race tegen de klok, omdat de tijdsroute erg krap ingepland stond door de gemeente. Bij andere kunstwerken hadden we wat meer tijd”.

Kunstwerken op Goeree-Overflakkee
De kunstenaar heeft intussen meer kunstwerken ontworpen voor Goeree-Overflakkee. Zo staan de gebroeders Boomsma groot en klein op het Vingerling in Middelharnis. Op het R.T.M. perron bij het havenhoofd in Middelharnis staat een kunstwerk in de vorm van metalen koffers. Wat de kunstenaars het leukste vindt, zijn de kunstwerken in de haven van Sommelsdijk. In de ‘achtertuin” van Reedijk staat het Weeghuisje en hangt het schip. In Dirksland staat het monument als herinnering aan de inundatie in de tweede wereldoorlog. Reedijk heeft daarvoor een nooddijk met ‘golvenbank’ en het beeld van ‘Pietje’ ontworpen. Bij al deze kunstwerken werkte hij samen met Maarten en Wim de Roon. Zij werkten nauw samen met hun constructiebedrijf. “Het is daar één groot atelier” zegt Reedijk. “Alles kan wel in mijn hoofd zitten, maar het moet wel gemaakt worden. Bij deze ‘staalmannen’ heb ik nooit veel uitleg nodig. We voelen elkaar goed aan”.

Stalen uitvoering
De M67 werd geheel uitgevoerd in staal. Het originele voertuig, dat nog steeds op het parcours van het R.T.M. museum rijdt, is een combinatie van hout en metaal. Een van de eisen was dat het kunstwerk niet hoger dan 2 meter mocht zijn en ook zonder houten onderdelen. Het kunstwerk is dus iets kleiner dan het originele voertuig. "Zelfs het bankje, dat oogt als hout, is mooi uitgevoerd in metaal. Het is ook een mooi rustpunt geworden met aan de binnenzijde informatie over de R.T.M.”. Dat de bevolking het kunstwerk waardeert, blijkt wel uit de hoeveelheid foto's die Reedijk onder ogen krijgt waarop men poseert bij deze M67. Door het naambordje Dirksland er boven krijgt het een soort "groeten uit” effect. Het initiatief voor dit kunstwerk kwam mede door de dorpsraad van Dirksland in samenwerking met de gemeente en de provincie Zuid-Holland. Op de vraag wat de dorpsraad van het ontwerp vindt, verschijnt er bij de kunstenaar een glimlach. "Ik zou het niet weten. De gemeente en de provincie zijn enthousiast. Van de dorpsraad heb ik nog niets gehoord”. Het kunstwerk is een onderdeel van de vele projecten binnen de Erfgoedlijn.

Voor velen is de R.T.M. meer dan een herinnering aan het vervoer van vroeger
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant